ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση-κόλαφος κατά Τουρκίας για τους «μπράβους» Ερντογάν

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση-κόλαφος κατά Τουρκίας για τους «μπράβους» Ερντογάν
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εισηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο να δικαστεί η Τουρκία για την επίθεση εναντίον των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον AP Photo/Jose Luis Magana, File

Ανοίγει ο δρόμος σε δίκη κατά της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση σωματοφυλακων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά ερηνικών διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον, το 2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, το αίτημα της Τουρκίας για την επανεξέταση των δύο πρωτόδικων αποφάσεων, βάσει των οποίων η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να εκδικάσει τις προσφυγές διαδηλωτών και η Τουρκία δεν καλύπτεται από ασυλία.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση της Τουρκίας στην απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, μη δεχόμενοι το επιχείρημα της συμμάχου στο ΝΑΤΟ ότι διαθέτει ασυλία απέναντι σε ανάλογες νομικές ενέργειες στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου (Foreign Sovereign Immunities Act).

Στις 6 Μαΐου 2-17 άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον και στην συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.

Ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να συναντήσει τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το περιστατικό αύξησε την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δύο αγωγές κατατέθηκαν το 2018 -η μία από 15 ενάγοντες και η άλλη από πέντε- επιδιώκοντας να λογοδοτήσει η τουρκική κυβέρνηση και ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων διασείσεις, επιληψίες και σπασμένα δόντια. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act περιορίζει τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων στις αγωγές εναντίον ξένων κυβερνήσεων.

Η Τουρκία επέρριψε την ευθύνη σε διαδηλωτές που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το περιστατικό «θηριώδη επίθεση» σε ειρηνικούς διαδηλωτές.

Κατηγορίες για επίθεση έχουν απαγγελθεί στην Ουάσινγκτον σε βάρος αρκετών Τούρκων πρακτόρων ασφαλείας και άλλων εμπλεκομένων. Δύο από τους κατηγορούμενους -που δεν ήταν μέλη της ομάδας για την ασφάλεια του Ερντογάν- δήλωσαν ένοχοι. Οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες σε βάρος 11 πρακτόρων το 2018.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να μην δεχθεί την έφεση της Τουρκίας, λέγοντας πως όταν προσωπικό ασφαλείας μιας ξένης χώρας αναπτύσσει δύναμη με τρόπους που δεν συνδέονται με την προστασία αξιωματούχων από σωματική βλάβη ενεργεί εκτός της νομικής προστασίας που του παρέχεται.

Κατώτερα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα της Τουρκίας. Το αμερικανικό εφετείο της Κολούμπια αποφάσισε το 2021 πως ενώ μέλη του τουρκικού αποσπάσματος ασφαλείας είχαν το δικαίωμα να προστατεύσουν τον Ερντογάν, οι ενέργειές τους στο περιστατικό αυτό δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εξαίρεση αυτή.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως μια αποτυχία του Ανώτατου Δικαστηρίου να αντιστρέψει την απόφαση θα απειλούσε να διαταράξει τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ και «προσκαλεί σε ανταποδοτική υπονόμευση της ασυλίας για πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ που προστατεύουν Αμερικανούς προέδρους, διπλωμάτες και [αμερικανικές] αποστολές στο εξωτερικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ