ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά σιτηρά: Το τηλεφώνημα Ακάρ σε Σοϊγκού και το μήνυμα Ζελένσκι

Ουκρανικά σιτηρά: Το τηλεφώνημα Ακάρ σε Σοϊγκού και το μήνυμα Ζελένσκι
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα AP Photo, File

Μεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει και πάλι η Τουρκία για το θέμα των ουκρανικών σιτηρών, μετά την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σταριού μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, ζήτησε από τη Μόσχα να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ζητεί από την Ουκρανία να δεσμευτεί πως δεν θα χρησιμοποήσει το διάδρομο εξαγωγής σιτηρών για στρατιωτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ακάρ είπε ότι η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, δήλωσε το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Κρεμλίνο: «Επικίνδυνη» η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (31/10), το Κρεμλίνο δήλωνε πως θα ήταν ριψοκίνδυνο να συνεχιστεί η εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε καταστάσεις όπου η Ρωσία λέει ότι είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια της μεταφοράς σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμη, και παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα -είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη, επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επέρριψε και πάλι την ευθύνη στις ενέργειες της Ουκρανίας για τη διακοπή της συμφωνίας.

O ίδιος ανέφερε ότι οι ρωσικές επαφές με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας τον Ιούλιο, συνεχίζονται. Αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί, κατά την άποψη της Ρωσίας, προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία.

Δεν εξήγησε επίσης γιατί οι μεταφορές με πλοία χωρίς την εμπλοκή της Ρωσίας θα ήταν ριψοκίνδυνες.

Δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια

Πάντως, δώδεκα πλοία απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, μεταφέροντας ημερήσιο όγκο ρεκόρ αγροτικών προϊόντων δύο ημέρες μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Κίεβο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ