ΚΟΣΜΟΣ

Αντικρούει ο ΟΗΕ τη Ρωσία για τα περί εκτόξευσης drone από εμπορικό πλοίο

Αντικρούει ο ΟΗΕ τη Ρωσία για τα περί εκτόξευσης drone από εμπορικό πλοίο
Πολεμικα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης AP Photo/Andrew Lubimov

Τα Ηνωμένα Έθνη αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί εκτόξευσης drone κατά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικό πλοίο στο «διάδρομο ασφαλείας» των ουκρανικών σιτηρών.

«Στοχειοθετώντας» την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι τα drone κινήθηκαν στη «ζώνη ασφαλείας» του διαδρόμου που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών, ένα εξ αυτών εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο», ενώ ορισμένα διέθεταν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.

Ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ότι κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας δεν υπήρχε στον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, όταν η Μόσχα αναφέρει ότι ο στόλος της στην Κριμαία δέχθηκε επίθεση.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone από αέρος και θαλάσσης -και μάλιστα υπό βρετανικό συντονισμό- κατά πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στον κόλπο της Σεβαστούπολης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου.

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και από την ανάλυση της μνήμης των συσκευών «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού».

Τα drone κινήθηκαν, κατά τη Μόσχα, κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις, ένα από τα drone φαίνεται ότι εκτοξεύτηκε μέσα από την ίδια τη «ζώνη ασφαλείας» μεταφοράς των σιτηρών.

«Aυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι εκτοξεύτηκε από ένα εκ των πολιτικών πλοίων που έχει ναυλώσει το Κίεβο και οι Δυτικοί 'αφέντες' του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντικρούοντας τις αιχμές της Μόσχας για ενδεχόμενη εκμετάλλευση εμπορικών πλοίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς, τόνισε σήμερα, σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Κανένα [εμπορικό πλοίο] δεν βρισκόταν στον [συγκεκριμένο] διάδρομο τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου όταν σημειώθηκαν οι αναφερθείσες επιθέσεις και κανένα πλοίο δεν ανέφερε περιστατικό το Σαββατοκύριακο».

Στον απόηχο της επίθεσης του Σαββάτου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της 22ας Ιουλίου που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες, Κυριακή, κανένα πλοίο δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Η Βρετανία έχει κάνει λόγο για «ψεύδη επικών διαστάσεων» ως προς τις κατηγορίες που επιρρίπτει εις βάρος της η Ρωσία, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ