ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ουκρανία έκανε χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για την επίθεση στην Κριμαία

Πούτιν: Η Ουκρανία έκανε χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για την επίθεση στην Κριμαία
«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Πούτιν AP

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση.

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να αιτιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αποχωρήσει από αυτήν.

«Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε με την υποστήριξη Βρετανών.

Από την πλευρά του το Κίεβο καταγγέλλει πως πρόκειται για «ψευδές πρόσχημα» προκειμένου η Μόσχα να δικαιολογήσει την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία, ενώ το Λονδίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Η συμφωνία της 22ας Ιουλίου είχε επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ