ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream - Ρωσία: Επιμένει να κατηγορεί τη Βρετανία για τις εκρήξεις

Nord Stream - Ρωσία: Επιμένει να κατηγορεί τη Βρετανία για τις εκρήξεις
Η ουκρανική σημαία κυματίζει μπροστά από το Big Ben στο Λονδίνο. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη προκειμένου η Ρωσία να χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο» τονίζει η κυβέρνηση Σούνακ AP Photo/Alberto Pezzali

Επανέρχεται το Κρεμλίνο στις κατηγορίες κατά της Βρετανίας ότι «ευθύνεται για τις εκρήξεις» στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Θάλασσα της Βαλτικής, και προειδοποιεί με «περαιτέρω βήματα».

«Οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι η επίθεση έγινε υπό τη διεύθυνση και τον συντονισμό ειδικών βρετανών στρατιωτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει απόφαση αν θα επισκευάσει τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου που μετέφεραν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε υποστηρίξει το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου, ότι μέλη μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής, κατηγορώντας ευθέως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για δολιοφθορά σε ρωσικές υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Η Βρετανία έχει κάνει λόγο για «ψεύδη επικών διαστάσεων» εκ μέρους της Ρωσίας, και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ότι οι κατηγορίες της Μόσχας συνιστούν προσπάθεια περισπασμού από την κατάσταση στην Ουκρανία και εντάσσονται στο «ρωσικό παίγνιο».

«Προφανώς εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά το σωστό είναι να μην παρασύρεται κανείς σε αυτούς τους περισπασμούς, που είναι μέρος του ρωσικού παιχνιδιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ σε δημοσιογράφους.

«Συνεχίζουν τον αδιάκριτο βομβαρδισμό τους σε αμάχους και τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Αυτό είναι το δικό μας σημείο εστίασης, και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη προκειμένου να χάσουν αυτόν τον παράνομο πόλεμο», υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν τη Δύση για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική. Δεν είχε όμως αποδώσει ευθύνες σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

Το Κρεμλίνο έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι οι ισχυρισμοί πως ευθύνεται η Ρωσία για τις ζημιές στους αγωγούς είναι «ανοησίες» και Ρώσοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η Ουάσινγκτον είχε κίνητρο να τους καταστρέψει γιατί θέλει να πουλήσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ