ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία για τις εκρήξεις στους αγωγούς

Nord Stream: Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία για τις εκρήξεις στους αγωγούς
Η διαρροή, όπως φαίνεται από ψηλά (Swedish Coast Guard via AP, File)

Τη Βρετανία έβαλε στο «στόχαστρο» σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατηγορώντας μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού ότι ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η αλήθεια θα εκπλήξει τους Ευρωπαίους»

Την περασμένη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

O Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει τότε ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Γίνονται εργασίες μέσω διπλωματικών διαύλων», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αλλά μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικής διαμάχης ακόμη και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο και την Ουάσινγκτον να εναντιώνονται στην κατασκευή τους, λέγοντας ότι θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Σε σαμποτάζ οφείλονται πιθανότατα οι εκρήξεις

Στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προκλήθηκαν πιθανότατα από σαμποτάζ κατέληξαν Γερμανοί ερευνητές, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των ευρημάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει προσώρας να συνδέσουν κάποιο παράγοντα με το σαμποτάζ.

Από ορισμένες πλευρές εκτιμάται, ωστόσο, πως πίσω από τις εκρήξεις αυτές βρίσκεται η Ρωσία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκρήξεις ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» που είχε ως στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.

Στις αρχές του μήνα, σουηδική έρευνα είχε καταλήξει και αυτή στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις είχαν προκληθεί πιθανότατα από σαμποτάζ.

Ούτε αυτή η έρευνα, όμως, είχε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με τον ένοχο που κρύβεται πίσω από τις εν λόγω επιθέσεις.

Μετά τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει πως επρόκειτο για αποτέλεσμα δολιοφθοράς, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις ή να κατονομάζει συγκεκριμένο ένοχο.

Για τους Γερμανούς αξιωματούχους, το σενάριο το σαμποτάζ να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο είναι μάλλον απίθανο.

Και αυτό γιατί το βάθος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο -περίπου 70 μέτρα- είναι μάλλον μικρό ενώ η κίνηση των υποβρυχίων στην περιοχή παρακολουθείται από το ΝΑΤΟ.

Μια θεωρία σχετικά με την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί «κατέβηκαν» από ένα πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ