ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία συζήτησε τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου

NYT: Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία συζήτησε τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου
Στιγμιότυπο από εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο πλαίσιο ρωσικών ασκήσεων πυρηνικών δυνάμεων, 26 Οκτωβρίου 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας συζήτησαν πρόσφατα την πιθανότητα της χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες και δεν ανιχνεύθηκε καμία ένδειξη προετοιμασίας, διευκρίνισαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας που δεν κατονομάζονται.

Όμως, οι συνομιλίες αυτές, που ήρθαν σε γνώση της Ουάσινγκτον περί τα μέσα του Οκτωβρίου, ενίσχυσαν την ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες, που αναρωτιούνται αν οι απειλές του Κρεμλίνου μπορούν να υλοποιηθούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times.

Χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ρωσικές δηλώσεις για πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου είναι «πολύ ανησυχητικές».

«Τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν», αλλά «δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση», επισήμανε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «ανεύθυνο» τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «να διογκώνουν σκοπίμως το ζήτημα των πυρηνικών όπλων». Η Μόσχα «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να λάβει μέρος» στην συζήτηση, είπε.

Ωστόσο την προηγουμένη, ο πρώην πρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και πάλι στα πυρηνικά όπλα.

Η ουκρανική πρόθεση για την ανακατάληψη όλων των κατεχομένων εδαφών, ανάμεσά τους της Κριμαίας και του Ντονμπάς, «απειλεί την ύπαρξη του κράτους μας» και προσφέρει «απευθείας κίνητρο» για την χρήση «όπλων πυρηνικής αποτροπής», δήλωσε.

Αντιμέτωπος με σκληρή ουκρανική αντίσταση, που υποστηρίζεται από την δυτική στρατιωτική βοήθεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τότε είχε πει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» του οπλοστασίου του απέναντι στην Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» την Ρωσία. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», είχε προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες επιθέσεις θα αφορούσαν πιθανόν τακτικά, και όχι στρατηγικά, πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι τέτοιες απειλές φέρνουν τον κόσμο μπροστά στον κίνδυνο της «Αποκάλυψης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ