ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα

ΗΠΑ: Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα
Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες ανακαταλαμβάνοντας εδάφη στα νότια και βορειοανατολικά της Ουκρανίας AP Photo, File

Την πεποίθηση ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα εκφράζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Σχετικά με το εάν οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν τα υπόλοιπα εδάφη στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και τη Χερσώνα, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Διορισθείς από τη Μόσχα αξιωματούχος στην περιοχή της Χερσώνας δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, από όπου η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνει πολίτες.

«Πιθανότατα οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή [ανατολική] όχθη», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας Κιρίλ Στρεμοούσοφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Solovyov Live», ένα φιλοκρεμλινικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης.

Η πόλη της Χερσώνας, η μόνη μεγάλη ουκρανική πόλη που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει και παραμένει ανέπαφη, βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Οι ζημιές στις κύριες διαβάσεις του ποταμού σημαίνουν ότι οι ρωσικές μονάδες κινδυνεύουν να καθηλωθούν στον ποταμό από τον προελαύνοντα ουκρανικό στρατό.

Ο Στρεμοούσοφ κάλεσε τους πολίτες που παραμένουν στην πόλη να την εγκαταλείψουν αμέσως, λέγοντας ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η Ρωσία έχει μεταφέρει χιλιάδες ανθρώπους μέσω του ποταμού τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που σύμφωνα με το Κίεβο ισοδυναμεί με αναγκαστικό εκτοπισμό.

Ωστόσο, ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι δεν είδαν καμία ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και είπαν ότι στην πραγματικότητα ενίσχυαν τις θέσεις τους.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την παράνομη προσάρτηση των περιφερειών Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία άρχισαν επίσης να απομακρύνουν πολίτες από μια λωρίδα βάθους 15 χιλιομέτρων κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Δνείπερου ποταμού, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανατινάξουν το φράγμα Καχόβκα στο Δνείπερο και να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια Ουκρανία.

Το Κίεβο απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες. Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν εδώ και εβδομάδες στα νότια και βορειοανατολικά, ανακαταλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Ανταλλαγή 214 αιχμαλώτων

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, 214 στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου στην τελευταία μιας σειράς ανταλλαγής αιχμαλώτων, με πολλούς από τους Ουκρανούς να είναι τραυματίες επιζώντες μιας αποτυχημένης προσπάθειας να υπερασπιστούν την πόλη Μαριούπολη τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η Ουκρανία απελευθέρωσε 107 Ρώσους στρατιώτες και πως θα μεταφερθούν στη Μόσχα για την «απαραίτητη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια».

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε πως η Ρωσία απελευθέρωσε 107 Ουκρανούς μαχητές, περιλαμβανομένων 74 που είχαν υπερασπιστεί τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, σκηνικό της τελευταίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.

«Καταφέραμε να ανταλλάξουμε σοβαρά τραυματισμένους και κατάκοιτους [μαχητές] από τη Μαριούπολη, από το Αζοφστάλ», αγόρια με τραύματα από θραύσματα στα χέρια και στα πόδια, τραύματα από πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία του σώματος. Υπάρχουν άνθρωποι με κομμένα πόδια και [εκείνοι] που δεν μπορούν να αισθανθούν ένα μέρος του προσώπου τους, [άλλοι] με μολυσμένες πληγές», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ