ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα»

Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία κατασκευάζει «βρώμικη βόμβα»
Μετά από γραπτό αίτημα του Κιέβου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έστειλε εμπειρογνώμονες σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία κατασκεύαζε μια λεγόμενη «βρώμικη βόμβα».

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία κατασκεύαζε βόμβα που συνδύαζε συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, με ραδιενεργά υλικά. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς. Οι δυτικές χώρες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν ότι ήταν μια προσπάθεια της Μόσχας να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Μετά από γραπτό αίτημα του Κιέβου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έστειλε εμπειρογνώμονες σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία: το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στο Κίεβο, το ανατολικό εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας στο Ζόβτι Κόντι και το Μηχανουργείο Συνδέσμου Παραγωγής Pivdennyi στο Ντνίπρο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΙΑΕΑ, τις προηγούμενες ημέρες, οι επιθεωρητές μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει ο ΙΑΕΑ και τους δόθηκε απρόσκοπτη πρόσβαση στις τοποθεσίες.

«Η τεχνική και επιστημονική μας αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έδειξε κανένα σημάδι αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων και υλικών» στις τοποθεσίες όπου διενήργησε επιθεωρήσεις, δήλωσε ο Γκρόσι.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη «να διεξαγάγει περαιτέρω τέτοιες δραστηριότητες επαλήθευσης στην Ουκρανία για να επαληθεύσει την απουσία αδήλωτων δραστηριοτήτων και υλικών και ως εκ τούτου να αποτρέψει οποιαδήποτε κακή χρήση τέτοιων υλικών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη Ρωσία «τον κορυφαίο ψεύτη του κόσμου» μετά την ανακοίνωση του ΙΑΕΑ.

«Ο ΙΑΕΑ έλεγξε τρεις ουκρανικές εγκαταστάσεις στο επίκεντρο της ρωσικής παραπληροφόρησης και δεν βρήκε στοιχεία για "βρώμικες βόμβες". Ευχαριστώ τον Ραφαέλ Γκρόσι για την εξαιρετική και άμεση συνεργασία του ΙΑΕΑ που βοήθησε στην αντιμετώπιση των ρωσικών ψεμάτων. Η Ρωσία επιβεβαίωσε την ιδιότητά της ως ο κορυφαίος ψεύτης στον κόσμο», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ