ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα στη Χερσώνα – Για πλήρες μπλακ άουτ προετοιμάζεται το Κίεβο

Ουκρανία: Εκατομμύρια χωρίς ρεύμα στη Χερσώνα – Για πλήρες μπλακ άουτ προετοιμάζεται το Κίεβο
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ξανά για τις συνεχιζόμενες μαζικές ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας (AP Photo/Andrew Kravchenko)

Χωρίς ρεύμα και νερό έχουν μείνει οι κάτοικοι στην κατεχόμενη Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, ενώ για ολικό μπλακ αουτ προετοιμάζεται το Κίεβο. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ξανά για τις συνεχιζόμενες μαζικές ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Σε μια δήλωση στο Telegram, η διοίκηση της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία είπε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού διακόπηκε μετά από μια «τρομοκρατική επίθεση» που κατέστρεψε τρεις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος στον αυτοκινητόδρομο Berislav-Kakhovka σε ένα κατεχόμενο τμήμα της περιοχής.

Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, είπε ότι περίπου 10 οικισμοί στην περιοχή επλήγησαν, καθώς και η κύρια πόλη.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πόλη Μπέρισλαβ της περιοχής, περίπου 1,5 χιλιόμετρο ηλεκτρικών γραμμών είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότηση επειδή «η ζημιά είναι αρκετά εκτεταμένη».

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας εργάζονταν για να επιλύσουν «γρήγορα» το ζήτημα, δήλωσαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές, και κάλεσαν τους πολίτες να «παραμείνουν ήρεμοι». Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, δήλωσε ότι οι αρχές ήλπιζαν να επανέλθει η ηλεκτροδότηση μέχρι το τέλος της Δευτέρας.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι η Ρωσία προέτρεπε τους κατοίκους της Χερσώνας να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό, στέλνοντάς τους προειδοποιητικά μηνύματα στα τηλέφωνά τους την Κυριακή. Ρώσοι στρατιώτες προειδοποίησαν τους αμάχους ότι ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μια μαζική επίθεση και τους κάλεσαν να φύγουν αμέσως για τη δεξιά όχθη της πόλης.

Ουκρανία: Η Ρωσία υποκρίνεται απομάκρυνση από τη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του στρατού της νότιας Ουκρανίας, Νατάλια Χουμενιουκ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «καταλαμβάνει και εκκενώνει» τη Χερσώνα ταυτόχρονα, προσπαθώντας να πείσει τους Ουκρανούς ότι αποσύρει τις δυνάμεις της, ενώ στην θέλουν να παρασύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε οδομαχίες.

«Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν σκληρά να πείσουν τους πάντες ότι υποχωρούν, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε αντικειμενικές αποδείξεις ότι μένουν», δήλωσε η Χουμενιούκ σε συνέντευξή της σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν εκεί, και πολύς στρατιωτικός εξοπλισμός είναι σταθμευμένος εκεί, και οι θέσεις μάχης τους βρίσκονται επίσης εκεί. Οι θέσεις μάχης που δημιουργήθηκαν στην αριστερή όχθη θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των θέσεων μάχης στη δεξιά όχθη».

Το CNNi δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς της Χουμενιούκ.

«Κατανοούμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ότι δεν βρίσκονται εκεί για να παρασύρουν τις ουκρανικές δυνάμεις στους κοντινούς οικισμούς και οι οικισμοί είναι συνήθως εκεί όπου διεξάγονται σκληρές οδομαχίες», είπε.

«Γι’ αυτό ξέρουμε, βλέπουμε και προβλέπουμε τι είδους αφήγημα προσπαθούν να μας τροφοδοτήσουν, και αναλόγως χτίζουμε τη δική μας στρατηγική», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Χουμενιούκ, οι Ρώσοι μεταφέρουν τις επίλεκτες μονάδες και τους αξιωματικούς τους στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, χωρίς να αφήνουν εκείνα που βρίσκονται στη δεξιά όχθη να διαφύγουν ή να εκκενώσουν. «Αφήνουν τις μονάδες στη δεξιά όχθη για να πολεμήσουν μέχρι την τελευταία τους πνοή», είπε.

Το Κίεβο σχεδιάζει εκκένωση υπό τον φόβο ολικού μπλακ-άουτ

Την ίδια ώρα στο Κίεβο, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποιεί τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πλήρη διακοπή ρεύματος, προτρέποντάς τους να σκεφτούν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα σε μια τέτοια περίπτωση.

Από το απόγευμα της Κυριακής, συνεχίζονται τα μπλακ άουτ σταθεροποίησης στο Κίεβο και σε έξι περιοχές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περιγράφοντας την κατάσταση ως «πραγματικά δύσκολη», είπε ότι περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί – κυρίως στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή – ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική πλήρους μπλακ άουτ για την πρωτεύουσα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει το μπαράζ χτυπημάτων στις ενεργειακές υποδομές.

Μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Κλίτσκο κάλεσε στους ανθρώπους να προετοιμαστούν αγοράζοντας power banks και ζεστά ρούχα. Σε περίπτωση ολικής διακοπής ρεύματος, είπε ότι οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν με συγγενείς έξω από την πρωτεύουσα.

«Εάν έχετε μεγάλη οικογένεια ή φίλους έξω από το Κίεβο, όπου υπάρχει αυτόνομη παροχή νερού, φούρνος, θέρμανση, παρακαλούμε να έχετε κατά νου την πιθανότητα να μείνετε εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα», είπε.

Ωστόσο, ο δήμαρχος προέτρεψε τους ανθρώπους στο Κίεβο να μην είναι «απαισιόδοξοι», λέγοντας ότι απλώς συμβούλευε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια. «Θα κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς για να μην συμβεί ένα τέτοιο σενάριο».

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε νωρίτερα στο Twitter ότι η Ουκρανία θα «σταθεί» παρά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενεργειακή της υποδομή, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με τη χρήση της αεράμυνας, την προστασία των υποδομών και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ