ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι στατιστικές προβολές για τα αποτελέσματα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι στατιστικές προβολές για τα αποτελέσματα
Οι πρώτες στατιστικές προβολές για τα αποτελέσματα και τον έλεγχο της Γερουσίας (AP Photo/Andres Kudacki)

Οι Αμερικανοί ψήφισαν χθες Τρίτη (8/11) στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί, δηλαδή η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες τους.

Εν τω μεταξύ, οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του Ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison)
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison)
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison)
  • Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια

Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση των Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research τον Οκτώβριο, μόνο το 43% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μια υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2024 έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία για τους Ρεπουμπλικάνους, στο Οχάιο, ένα από τα βιομηχανικά προπύργια της χώρας, λέγοντας: «Αν θέλετε να βάλετε τέλος στην καταστροφή της χώρας σας και να σώσετε το αμερικανικό όνειρο, οφείλετε να ψηφίσετε αύριο ρεπουμπλικάνους».

Τριγυρισμένος από μια πλημμυρίδα από κόκκινα κασκέτα, ο 76χρονος δισεκατομυριούχος ανακοίνωσε πως θα κάνει «μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο Μαρ-α-Λάγκο», την κατοικία του στη Φλόριντα, ξέροντας καλά πως μια νίκη των υπαρχηγών του στις σημερινές ψηφοφορίες θα μπορούσε να του προσφέρει το ιδεώδες εφαλτήριο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν ολοένα περισσότερο σίγουροι για τις πιθανότητές τους να πάρουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, όχι απλά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά το κλασικό σενάριο των «midterms». Ονειρεύονται «κόκκινο κύμα», από το χρώμα της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ