ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Νίκη των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια – Οι άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις

Ενδιάμεσες εκλογές: Νίκη των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια – Οι άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις
O δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν (AP Photo/Gene J. Puskar)

Σκληρή «μάχη» δίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να εμφανίζουν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα στα πρώτα αποτελέσματα και το κόμμα να περιορίζει τις απώλειές του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να κερδίζει σημαντικές «μονομαχίες» κυβερνητών.

Το σκηνικό παραμένει, ωστόσο, ρευστό, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες – κλειδιά.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι Ρεπουμπλικάνοι να καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν τον έλεγχο τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία –κάτι που θα κάνει τα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ιδιαίτερα δύσκολα.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Η νίκη του Τζον Φέτερμαν επί του Τουρκοαμερικανού Ρεπουμπλικανού Μεχμέτ Οζ στην Πενσυλβάνια ένα πλήγμα και για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- δίνει στους δημοκρατικούς μια ακόμη έδρα στη Γερουσία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένη 50-50.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον δύο ακόμη από τις τρεις σημαντικές αναμετρήσεις στη Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της Γερουσίας.

Ο Φέτερμαν, γνωστός επειδή προτιμά τα φούτερ από τα κουστούμια, έδωσε σκληρή μάχη για να κερδίσει τον Τουρκοαμερικανό, καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο νωρίτερα φέτος.

Ο Μεχμέτ Οζ, που είχε και την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, είχε εγείρει ερωτήματα για την υγεία του αντιπάλου του αλλά τελικώς η πολιτική του αυτή επιλογή δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αμβλώσεις

Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί καταφέρουν τελικά να περιορίσουν τις απώλειές τους στη Βουλή και να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, τότε αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο «καυτό» θέμα των αμβλώσεων, που έχει διχάσει εδώ και καιρό τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί το πρακτορείο Reuters, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις τον περασμένο Ιούνιο έχει προκαλέσει αναταραχή στις ΗΠΑ και πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν πως θα δώσει ένα κάποιο προβάδισμα στους Δημοκρατικούς.

Ορισμένοι κύκλοι, όμως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το καίριο θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς αυτή την περίοδο είναι η οικονομία –και σε αυτό τον τομέα οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως έχουν το πάνω χέρι.

Στο Μίσιγκαν, η δημοκρατική κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ υποσχέθηκε ότι θα παλέψει με νύχια και με δόντια για το δικαίωμα στην άμβλωση και επικράτησε άνετα του Ρεπουμπλικανού αντίπαλού της.

Τα exit polls της εταιρείας ερευνών Edison έδειξαν πως για τους πολίτες, τα δύο σημαντικότερα θέματα των ενδιάμεσων εκλογών είναι η οικονομία και οι αμβλώσεις, με το 76% των Δημοκρατικών να δηλώνουν πως το θέμα των αμβλώσεων είναι αυτό που καθορίζει την ψήφο τους.

Οι άλλες σημαντικές αναμετρήσεις

Τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, και όταν η σκόνη καταλαγιάσει, οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί κάλλιστα να πετύχουν τις πλειοψηφίες που φέρεται να εξασφάλιζαν προεκλογικά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν είναι περίπατος για το GOP και οτι οι ψηφοφόροι ίσως δεν «τιμωρήσουν» παραδοσιακά το κυβερνών Κόμμα.

H ισορροπία των δυνάμεων σε Κογκρέσο και ΒουλήAP

Σε εκλογικές μάχες υψηλού προφίλ για τις έδρες των κυβερνητών, ο Ρεπουμπλικανός Μπράιαν Κεμπ κέρδισε τη Δημοκρατική Στέισι Άμπραμς στη Τζόρτζια, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικρατέστερος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ σε μία πιθανή αναμέτρηση για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κέρδισε στη Φλόριντα.

Άλλες σημαντικές αναμετρήσεις μέχρι στιγμής:

  • Δύο από τους τρεις Δημοκρατικούς της Βιρτζίνια σε περιφέρειες που θεωρούνται ενδεικτικές για τις εκλογικές τάσεις πανεθνικά κέρδισαν επανεκλογή, κάτι που ήταν ένα πρώιμο σημάδι καλών ειδήσεων για τους Δημοκρατικούς.
  • Ο Δημοκρατικός Τζος Σαπίρι κέρδισε τον αρνητή των εκλογών του 2020 Νταγκ Μαστριάνο στην κούρσα για τον νέο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια.
  • Το Μέριλαντ εξέλεξε τον πρώτο Αφροαμερικανό κυβερνήτη στην ιστορία του, τον Δημοκρατικό Γουές Μουρ.
  • Οι ψηφοφόροι της Φλόριντα έγειραν περισσότερο προς τους Ρεπουμπλικάνους, επανεκλέγοντας τον αρχαίο κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.
  • Ο Τζ. Βανς κέρδισε την κούρσα των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία στο Οχάιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών να πάρουν άλλη μια θέση στο Σώμα

Η απώλεια από τους Δημοκρατικούς είτε της Βουλής είτε της Γερουσίας θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θα δυσχεράνει τη διακυβέρνησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ