ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Η νίκη ΝτεΣάντις στη Φλόριντα και η ενδεχόμενη… μονομαχία με τον Τραμπ

Ενδιάμεσες εκλογές: Η νίκη ΝτεΣάντις στη Φλόριντα και η ενδεχόμενη… μονομαχία με τον Τραμπ
Ο Ρον ΝτεΣάντις με τη σύζυγό του Κρίσι και τα τρία τους παιδιά (AP Photo/Rebecca Blackwell)

«Δύο ακόμη χρόνια!»: με το σύνθημα αυτό, οι ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του Ρον ΝτεΣάντις, υποδέχτηκαν την είδηση της επανεκλογής του ως κυβερνήτη της Φλόριντα. Γιατί, όμως, φώναζαν δύο χρόνια και όχι τέσσερα, όπως κανονικά θα έπρεπε;

Ο ΝτεΣάντις αποτελεί ένα πρόσωποκλειδί για τους το κόμμα του, με αρκετούς να θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ρεπουμπλικανός επικράτησε άνετα κερδίζοντας το 59,4% στην «ηλιόλουστη πολιτεία», την ώρα που ο Ελληνοαμερικανός δημοκρατικός αντίπαλός του Τσάρλι Κριστ εξασφάλισε μόλις το 40%.

Η μεγάλη του αυτή επιτυχία ανοίγει το δρόμο για τον Λευκό Οίκο, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν πως ενδεχομένως να αποφασίσει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους στις εκλογές του 2024 στις 15 Νοεμβρίου.

Το στρατόπεδο του Τραμπ ήλπιζε πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα σαρώσουν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ –κάτι που προσώρας δεν διαφαίνεται.

Οι Δημοκρατικοί κρατούν… γερά, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Όπως γράφει ο Guardian, η ατμόσφαιρα στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα είναι ηλεκτρισμένη τις τελευταίες ώρες.

Σε δηλώσεις του μετά από την εκλογική του νίκη, ο ΝτεΣάντις, που έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε:

«Επιλέγουμε τα στοιχεία έναντι του φόβου, επιλέγουμε τη μόρφωση έναντι της κατήχησης, επιλέγουμε το νόμο και την τάξη έναντι των ταραχών και της αταξίας. Η Φλόριντα ήταν ένα καταφύγιο λογικής όταν ο πλανήτης τρελάθηκε…».

Ο ΝτεΣάντις δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για τις εκλογές του 2024, ωστόσο κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ με τον Κριστ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η θητεία του θα είναι τετραετής.

Και όταν άκουσε τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «δύο ακόμη χρόνια», ο ΝτεΣάντις είπε λακωνικά:

«Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Ντόναλντ Τραμπ ούτε απάντησε στην προ ημερών απειλή του τέως προέδρου των ΗΠΑ ότι θα αποκαλύψει «πράγματα που δεν είναι πολύ κολακευτικά» για τον ΝτεΣάντις.

Οι δημοσκοπήσεις για τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2024 δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το όνομα του ΝτεΣάντις είναι το μοναδικό άλλο με διψήφιο νούμερο.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν, ωστόσο, ότι ο ΝτεΣάντις ενδεχομένως να αποφασίσει να περιμένει μέχρι το 2028 για να θέσει υποψηφιότητα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύγκρουση με έναν πρώην πρόεδρο και ένα πρόσωπο με ομολογουμένως μεγάλη επιρροή στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ