ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές - Πρόβλεψη CNNi: Tο Κεντάκι απορρίπτει τροπολογία για περιορισμό των αμβλώσεων

Ενδιάμεσες εκλογές - Πρόβλεψη CNNi: Tο Κεντάκι απορρίπτει τροπολογία για περιορισμό των αμβλώσεων
O σχετικός «εκτελεστικός νόμος» του Κεντάκι, που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, και ένας νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης έχουν επιτραπεί να εφαρμοστούν προσωρινά AP Photo / Michael Clubb

Οι ψηφοφόροι του Κεντάκι απέρριψαν την Τρίτη κι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μια πρόταση για την τροποποίηση του συντάγματος της πολιτείας ώστε να αναφέρει ότι «δεν διασφαλίζει ή προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση ή τη χρηματοδότηση της άμβλωσης», όπως μεταδίδει το CNNi.

Αν υιοθετούνταν, το μέτρο θα έμπαινε σε ισχύ αμέσως μόλις επικυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών από την πολιτειακή εκλογική επιτροπή.

Το ερώτημα του ψηφοδελτίου που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι ήταν το εξής:

«Είστε υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος του Κεντάκι με τη δημιουργία ενός νέου τμήματος του Συντάγματος που θα αριθμηθεί ως τμήμα 26Α και θα ορίζει τα εξής Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τίποτα στο παρόν Σύνταγμα δεν θα ερμηνεύεται έτσι ώστε να διασφαλίζει ή να προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση ή να απαιτεί τη χρηματοδότηση των αμβλώσεων;».

O σχετικός «εκτελεστικός νόμος» του Κεντάκι, που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, και ένας νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης έχουν επιτραπεί να εφαρμοστούν προσωρινά, ενώ συνεχίζεται η δικαστική αγωγή που αμφισβητεί τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης «Kentucky Right to Life», Άντια Βάκνερ, η οποία προεδρεύει της Συμμαχίας Ναι στη Ζωή που υποστήριξε τη 2η Τροπολογία, είχε δηλώσει ότι μια θετική ψήφος «θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος».

Χωρίς την τροπολογία, «αντί για τους βουλευτές που αντικατοπτρίζουν δεόντως τη βούληση του λαού, θα καταλήγαμε με τη βιομηχανία αμβλώσεων να πηγαίνει κάθε νόμο στα δικαστήρια», δήλωσε η Βάκνερ.

Από την πλευρά της, η Ταμάρα Βίντερ, η πολιτειακή διευθύντρια του Κεντάκι για την οργάνωση Planned Parenthood Alliance Advocates, είχε δηλώσει ότι «η ψήφιση της τροπολογίας θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερες επιθέσεις στην πρόσβαση στις αμβλώσεις, αλλά η απόρριψή της θα επέτρεπε στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων να συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της απαγόρευσης των έξι εβδομάδων και της απαγόρευσης του "εκτελεστικού νόμου"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ