ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες της Βαλτικής στρέφονται στις ΗΠΑ για την αγορά υπερόπλων HIMARS

Οι χώρες της Βαλτικής στρέφονται στις ΗΠΑ για την αγορά υπερόπλων HIMARS
Τα ισχυρά και μεγάλης ακριβείας συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων HIMARS έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων επί του πεδίου AP Photo/Mosa'ab Elshamy, File

Ενισχύοντας την άμυνά της εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Λιθουανία ετοιμάζεται να αγοράσει οκτώ συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι 495 εκατ. δολαρίων. Στην αγορά των αμερικανικών υπερόπλων στρέφονται επίσης η Λετονία και η Εσθονία.

Η χώρα της Βαλτικής -που συνορεύει με τη Ρωσία και τη στενό σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία- έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Άρβιντας Ανουσάουσκας, δήλωσε ότι τα συστήματα HIMARS, που πρόκειται να παραδοθούν το 2025 και το 2026, θα παρέχουν «μια ικανότητα και μια εντελώς νέα ισχύ που η Λιθουανία δεν είχε ποτέ».

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στους στρατιωτικούς στόχους της Λιθουανίας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA).

Τα συστήματα HIMARS που παραδίδονται στην Ουκρανία θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στο οπλοστάσιό της, καθώς η χώρα πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δαπανά περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ, ή το 2,52% του ΑΕΠ της, στην Άμυνα. Επίσης η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει μια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων θα αγοράσει επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς.

Οι γείτονες της Λιθουανίας στη Βαλτική, Λετονία και Εσθονία, σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν συστήματα HIMARS.

Το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι αυτό «θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής».

Το σύστημα HIMARS

Το σύστημα M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) είναι μία εκσυγχρονισμένη, ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη τροχοφόρα έκδοση του Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτήρων Ρουκετών M270 MLRS, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι μονάδες HIMARS φέρουν μία προεγκατεστημένη βάση έξι κατευθυνόμενων πυραύλων των 227 mm (το M270 φέρει δύο βάσεις) ή μία μεγάλη βάση για πύραυλους ATACMS. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται δώσουν στην Ουκρανία κατευθυνόμενους τακτικούς πυραύλους ATACMS, των οποίων η εμβέλεια ξεπερνά τα 300 χλμ.

Ένα μικρό πλήρωμα αρκεί για να επαναφορτώσει το σύστημα HIMARS μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να υπάρχει εξωτερική βοήθεια. Τα πληρώματα ωστόσο χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη μονάδες HIMARS στην Ευρώπη, ενώ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει τα συστήματα αυτά η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τα HIMARS έχουν δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τις γραμμές και σε αποστάσεις καλύτερα προστατευμένες από τα δικά τους όπλα μεγάλης εμβέλειας. Οι κατευθυνόμενοι με GPS πύραυλοι που εκτοξεύει το HIMARS έχουν εμβέλεια περίπου διπλάσια από τα βλήματα M777 που οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με ακτίνα δράσης τα 80 χλμ. στην απλή τους έκδοση, τα HIMARS βγάζουν εκτός εμβέλειας το ρωσικό πυροβολικό και θέτουν σε κίνδυνο τις αντίστοιχες ρωσικές συστοιχίες. Μπορούν επίσης να απειλήσουν τα ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, με δεδομένη την επικρατούσα εκτίμηση στη Δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ