ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στη Τζόρτζια πιθανώς η «μητέρα των μαχών»

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στη Τζόρτζια πιθανώς η «μητέρα των μαχών»
Εάν η Νεβάδα και η Αριζόνα «μοιραστούν» σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, οι επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια θα αποτελέσουν τη «μητέρα των μαχών» για τη Γερουσία AP Photo/J. Scott Applewhite

Προτού ακόμη φανεί ότι η μάχη στη Τζόρτζια μεταξύ του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ράφαελ Ουόρνοκ και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Χέρσελ Ουόκερ θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου, 262 εκατ. δολάρια είχαν δαπανηθεί στις προεκλογικές εκστρατείες των δύο ανδρών.

Τώρα, με τον έλεγχο της Γερουσίας πιθανόν να εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης, πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι και οι δύο υποψήφιοι θα επιδοθούν σε μια διαφημιστική «καταιγίδα» και θα αυξήσουν τις προεκλογικές δαπάνες τους, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο επίπεδο των προηγούμενων επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία, πριν από δύο χρόνια.

«Απλώς αρχίστε να προσθέτετε μηδενικά και σταματήστε όταν βαρεθείτε», δήλωσε ο Τσακ Κλέι, πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Τζόρτζια και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας. «Τα χρήματα είναι κάτι που καμία από τις δύο πλευρές δεν θα υπολογίζει», ανέφερε.

Αν και οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο έλεγχος για τη Γερουσία δεν έχει κριθεί ακόμη, καθώς μένουν να καταμετρηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι στην Αριζόνα και τη Νεβάδα. Αν κάθε κόμμα κερδίσει από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη.

Μέχρι στιγμής οι προεκλογικές εκστρατείες του Ουόρνοκ και το Ουόκερ έχουν ξοδέψει 262 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το OpenSecrets.

Η πιο ακριβή προεκλογική εκστρατεία ήταν η επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2021, επίσης στη Τζόρτζια, μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντού και του Δημοκρατικού Τζον Όσοφ, στην οποία είχαν δαπανηθεί 515 εκατ. δολάρια.

Επί μήνες οι κάτοικοι της Τζόρτζια βομβαρδίζονται από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των δύο υποψηφίων και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολλοί λίγοι είναι οι ψηφοφόροι που δεν έχουν επιλέξει ακόμη μεταξύ των δύο. Αλλά σε μια εκλογική αναμέτρηση που μερικές χιλιάδες ψήφοι ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά, και οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν τις διαφημίσεις και κάθε προσπάθεια να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους.

Η Σίλα Κράμχολτς, εκτελεστική διευθύντρια του OpenSecrets, προβλέπει ότι ακόμη 100 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο παράγοντας Τραμπ

Οι επαναληπτικές εκλογές γίνονται διότι, παρά το γεγονός ότι ο Ράφαελ Ουόρνοκ προηγούνταν ελαφρώς του Ουόκερ με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στις εκλογές της Τρίτης, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% για να θεωρηθεί νικητής, όπως απαιτεί η εκλογική νομοθεσία της Τζόρτζια.

Ο Ουόρνοκ, ένας πάστορας, κέρδισε για πρώτη φορά την έδρα στη Γερουσία στις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2021.

Ο Κλέι θεωρεί ότι ο Ουόρνοκ έχει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του λόγω της στήριξης της οποίας χαίρει στα μεγάλα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένης της Ατλάντα. Όμως ο Ουόκερ ενδέχεται να πείσει το περίπου 2% των ψηφοφόρων που προτίμησαν έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, καθώς και τους συντηρητικούς που προτίμησαν να μην ψηφίσουν για τη Γερουσία την Τρίτη, αλλά τώρα θα το πράξουν καθώς ίσως από αυτό να εξαρτάται η ισορροπία στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στηρίζει τον Ουόκερ, ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Πριν το 2021, όταν οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί νοθείας στις εκλογές του 2020 οδήγησαν πολλούς Ρεπουμπλικάνους να αποφύγουν να ψηφίσουν στις επαναληπτικές, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει και τις επτά επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, σύμφωνα με τον Τσαρλς Μπούλοκ καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Ο Μπούλοκ επεσήμανε ότι αν ο Τραμπ αποφασίσει να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ουόκερ, αυτό ενδέχεται να είναι κακό για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, με δεδομένο ότι κάποιοι ψηφοφόροι απογοητεύθηκαν από τον πρώην πρόεδρο, κυρίως μετά τις όχι τόσο καλές όσο αναμενόταν επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Πιστεύω ότι οι Δημοκρατικοί θα πλήρωναν για αυτή την ευκαιρία», σχολίασε ο Μπούλοκ, εξηγώντας ότι ο Τραμπ «μπορεί να κινητοποιήσει τη βάση του, αλλά κινητοποιεί και ανθρώπους που είναι πιθανό να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ