ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν εκλέγεται στην Αριζόνα η Ρεπουμπλικανή Κάρι Λέικ

ΗΠΑ: Δεν εκλέγεται στην Αριζόνα η Ρεπουμπλικανή Κάρι Λέικ
Η Κάρι Λέικ (AP Photo/Ross D. Franklin, File)

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Κάρι Λέικ, που υποστηρίχθηκε δημόσια από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτρια της πολιτείας της Αριζόνας.

Η είδηση έγινε γνωστή από το βράδυ της Δευτέρας (14/11) από τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή ως ήττα για τον πρώην πρόεδρο, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024 (τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Έπειτα από αμφίρροπη μάχη στην πολιτεία-κλειδί, η υποψήφια των Δημοκρατικών Κέιτι Χομπς επικράτησε της αντιπάλου της, πρώην τηλεοπτικής παρουσιάστριας, φλογερής υποστηρίκτριας του κ. Τραμπ, που επαναλάμβανε ασταμάτητα τις θέσεις του μέντορά της στην εκστρατεία, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNNi και NBC.

Τρίτη φορά υποψήφιος

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία, έκανε θρύψαλα κανόνες, πολιτικά ήθη και έθιμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, προτού εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον σε κατάσταση απερίγραπτου χάους μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020, την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ.

Η υποψηφιότητα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει για τον Λευκό Οίκο θα είναι η τρίτη του.

Οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν τις τελευταίες εβδομάδες για το ότι θα ανακοίνωνε άμεσα την υποψηφιότητά του εάν επαληθεύονταν οι προβλέψεις για το ρεπουμπλικανικό «κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ότι θα το «καβάλαγε» για να καταλάβει ξανά την εξουσία. Όμως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν με τόση σιγουριά τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης δεν ήρθε.

Οι Δημοκρατικοί, το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξασφάλισαν, κάτι που οριστικοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να έχουν καλές πιθανότητες να αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω —πολύ κάτω— τις φιλοδοξίες τους. Ονειρεύονταν ενισχυμένη πλειοψηφία 60 και πλέον εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ