ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο

Μεντβέντεφ: Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία δείχνει ότι η Δύση πλησιάζει σε Παγκόσμιο Πόλεμο
(Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP)

«Το πυραυλικό πλήγμα σε πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο»: αυτό δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα, 16 Νοεμβρίου.

«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία 'πυραυλικό πλήγμα' σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, που είναι χώρα μέλος του NATO, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Δύση μετά από το πυραυλικό πλήγμα με δύο νεκρούς στην Πολωνία, με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται σε διπλωματικό «πυρετό» για να διερευνήσουν τις συνθήκες γύρω από το περιστατικό.

Από την πρώτη στιγμή, η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας παράλληλα λόγο για προβοκάτσια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου, ότι ο πύραυλος είναι ουκρανικός και αντιαεροπορικός.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να μην είναι ρωσικός, ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του στη G-20, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με τη Δύση να ανησυχεί για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Liveblog - Θρίλερ στην Πολωνία: «Ουκρανικός ο πύραυλος» λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ