Η Μόσχα πραγματοποιεί οχυρωματικά έργα στην Κριμαία για την «ασφάλεια των κατοίκων της»
Ανανεώθηκε:
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (18 Νοεμβρίου) ότι πραγματοποιεί οχυρωματικά έργα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την αναδίπλωση των στρατιωτών της από τη γειτονική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας έπειτα από αντεπίθεση του Κιέβου.
«Οχυρωματικά έργα γίνονται υπό τον έλεγχό μου στο έδαφος της Κριμαίας για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων της», δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, κυβερνήτης που διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου το 2014.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως η ασφάλεια της Κριμαίας εξαρτάται «κυρίως από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στο έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας», η οποία συνορεύει με τη χερσόνησο στη νότια Ουκρανία.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια ταπεινωτική αποχώρηση από την περιφέρεια αυτή, αφού απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση των Ουκρανών στρατιωτών.
Η αναδίπλωση των Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα, επέτρεψε στις δυνάμεις του Κιέβου να πλησιάσουν τα πυροβόλα τους στην Κριμαία, που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει επανειλημμένα στόχος.
Τον Οκτώβριο, η γέφυρα της Κριμαίας, που ενώνει τη χερσόνησο με τη ρωσική επικράτεια, είχε καταστραφεί εν μέρει από επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία από τη Μόσχα, η οποία έκανε λόγο για ένα παγιδευμένο φορτηγό.
Άλλες επιθέσεις, που αποδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κριμαία, κυρίως εναντίον του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη και σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη χερσόνησο.
Μετά την προσάρτησή της το 2014, η Μόσχα θεωρεί πως η Κριμαία αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο θέλει να ανακτήσει τη χερσόνησο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πούτιν: Η Ουκρανία έκανε χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για την επίθεση στην Κριμαία
Ουκρανία: Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό απώθησε επίθεση με drone στην Σεβαστούπολη
Γέφυρα της Κριμαίας: Ποιος ή τι προκάλεσε την έκρηξη;
Χαλκιδική: Ισόβια στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ για τον θάνατο του 19χρονου
16:58
Δημοψήφισμα στην Ελβετία: Οι πολίτες αποφασίζουν εάν θα μπει «φρένο» στον πληθυσμό της χώρας
16:56
Ινδία: Πέντε νεκροί μετά την συντριβή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους An-32
16:47
Προφυλακιστέος ο Ιταλός για τη διπλή δολοφονία μητέρας και του γιου της στο Αίγιο
16:45