ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός παραολυμπιονίκης θα είναι ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία στον κόσμο

Βρετανός παραολυμπιονίκης θα είναι ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία στον κόσμο
Ο Βρετανός παραολυμπιονίκης Τζον Μακφόλ (αριστερά) θα είναι ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος Getty Images / Andrew Wong / Stringer

Για πρώτη φορά στα χρονικά, άτομο με αναπηρία επιλέχθηκε να μετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο Βρετανός Τζον Μακφόλ επελέγη κατά τη διάρκειά της συνεδριάσης της Ολομέλειας του Οργανισμού στο Παρίσι προκειμένου να αποτελέσει μέλος της ομάδας των ελάχιστων εκλεκτών του 2022.

Ο Μακφόλ, γεννημένος στο Σάρεϊ της Μεγάλης Βρετανίας, έχασε το ένα του πόδι σε τροχαίο ατύχημα, όταν ήταν 19 ετών και από τότε ασχολείται με τον αθλητισμό. Έχει διακριθεί στους παραολυμπιακούς αγώνες ως σπρίντερ και εάν τελικώς καταφέρει να ολοκληρώσει την διαδικασία εκπαίδευσης, θα γίνει το πρώτο άτομο με αναπηρία αλλά και ο πρώτος παραολυμπιονίκης που θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο διάστημα.

Εκπρόσωπος του ESA τόνισε πως ο Μακφόλ θα συμμετέχει και στην ερευνητική διαδικασία του Οργανισμού προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές τόσο στους μηχανισμούς πλοήγησης όσο και στα λογισμικά προκειμένου να υποστηριχθεί τόσο η δική του υποψηφιότητα όσο και των επόμενων γενεών ατόμων με αναπηρία.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιλογή του, ο Μακφόλ δήλωσε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να δείξει πως «το διάστημα είναι για όλους».

Η συμμετοχή του Βρετανού παραολυμπιονική στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν εγγυάται πως τελικώς θα βρεθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ο Βρετανός Ταγματάρχης Τίμοθι Πικ που είχε επιλεγεί το 2009 και εκπαιδεύτηκε από τον Οργανισμό, τελικώς συμμετείχε για πρώτη φορά σε αποστολή το 2016.

Ακόμη μία πρωτοτυπία της εφετινής επιλογής είναι και ο μεγάλος αριθμός γυναικών που ο Οργανισμός ξεχώρισε. Από τους 17 επιλεγέντες οι οκτώ είναι γυναίκες. Σημειώνεται πως κατά την περσινή διαδικασία μόλις μία γυναίκα είχε επιλεγεί. Τη φετινή ομάδα απαρτίζουν τρεις εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από την Γαλλία, δύο από την Ισπανία, δύο από την Ιταλία, δύο από την Γερμανία και από έναν εκπρόσωπο έχουν οι Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστρία και Σουηδία.

Στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ανακοινώθηκε και ο προϋπολογισμός για την επόμενη διετία. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν τα κονδύλια από τις 22 χώρες μέλη θα φτάσουν τα 17 δισ. ευρώ. Η αρχική αίτηση από τα μέλη του Οργανισμού άγγιζε τα 18 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ