ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Γαλλία: Δεν επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το αν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα είναι οι δύο τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν στείλει τα ειδοποιητήρια επιστροφής στις θέσεις τους στους υγειονομικούς που επέλεξαν να τεθούν εν μέσω πανδημίας σε διαθεσιμότητα από το να εμβολιαστούν.

Στην Γαλλία το θέμα έφερε σήμερα προς συζήτηση η αριστερά του Μελανσόν στην Βουλή, ουσιαστικά ζητώντας την άμεση άρση των περιορισμών για τους υγειονομικούς και την άμεση επιστροφή τους στα νοσοκομεία καθώς πλέον δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας τόσο στην χώρα όσο και στην Ευρώπη.

Η τροπολογία που κατέθεσε η αριστερά βρήκε σθεναρή αντίσταση τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία του Μακρόν όσο και από την ακροαριστερά που δεν δέχθηκαν καν να συζητηθεί το θέμα. Η κυβέρνηση αναφέρει πως για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή ιατρικά δεδομένα που θα δώσουν απαντήσεις στο εάν είναι ασφαλές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς να επιστρέψουν στα νοσοκομεία και στις θέσεις τους.

Εντός της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υπήρξε ένταση με βουλευτές της αριστεράς να κατηγορούν την Κυβέρνηση πως συντάσσεται με τις θέσεις της ακροδεξιάς του Ζεμούρ και της Λε Πεν και «πουλά a la carte» δημοκρατία.

Για το θέμα πήρε θέση και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε περιοδεία στην Ντιζόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφους σημείωσε πως η επιστροφή των υγειονομικών στα νοσοκομεία δεν είναι μία αμιγώς πολιτική απόφαση.

Ο Μακρόν τόνισε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει συγκεκριμένη μελέτη από επιστήμονες και επιδημιολόγους που αν δείχνει εάν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί κινδυνεύουν ή είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών προτού αρθεί η διάταξη που τους έχει βάλει σε διαθεσιμότητα.

Η Γαλλία αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της διαθεσιμότητας για τους υγειονομικούς τον Οκτώβριο του 2021 εν μέσω ενός από τα μεγαλύτερα κύματα πανδημίας με δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν τότε δοθεί στην δημοσιότητα περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι του Γαλλικού δημόσιου τομέα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Το υπουργείο υγείας δεν έχει δώσει επικαιροποιημένη λίστα με τους σε διαθεσιμότητα υγειονομικούς αλλά ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε σήμερα ενώπιον των συναδέλφων στο Κοινοβούλιο πως θα το πράξει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ