ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το δικαίωμα» για ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κίνα

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το δικαίωμα» για ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κίνα
Αστυνομικοί ρίχνουν στο έδαφος και συλλαμβάνουν διαδηλωτή στη Σαγκάη AP Photo

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία στην Κίνα, δηλώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του ΟΗΕ καλεί το Πεκίνο να μην προχωρά σε συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών.

Η κινεζική αστυνομία ενίσχυσε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, σε μία πρωτοφανή πράξη πολιτικής ανυπακοής για πρώτη φορά αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε την Κίνα να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις σεβόμενη τους κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτρέποντάς την να μην θέτει υπό κράτηση ειρηνικούς διαδηλωτές.

Την ίδια, στιγμή εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αναφέρει σε δήλωσή του:

«Είναι πολύς καιρός που λέμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

«Πιστεύουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να μπορέσει να περιορίσει αυτόν τον ιό μέσω της στρατηγικής της τής μηδενικής Covid», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν στο «τι λειτουργεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός, περιλαμβανομένης της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, ένα χάσμα που έχει δώσει άλλη μορφή στον ανταγωνισμό των δύο ηγετικών οικονομιών στον κόσμο.

Η πολιτική μηδενικής Covid του Πεκίνου έχει αποτέλεσμα να παραμείνει ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα σε χιλιάδες, έναντι τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει συμβεί με το κόστος του περιορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων για μακρά διαστήματα στο σπίτι. To γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή και ζημιά στην οικονομία της Κίνας.

Στις αρχές της πανδημίας, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σε κοινή θέα καθώς επιδίωξαν να τονίσουν το γεωπολιτικό βάρος των χωρών τους μέσω της διανομής εμβολίων.

Στη διάρκεια της θητείας του ο Σι Τζινπίνγκ επέβλεψε την καταστολή των διαφωνούντων και τη διεύρυνση ενός συστήματος κοινωνικής επιτήρησης με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας που έχει καταστήσει πιο δύσκολη και πιο ριψοκίνδυνη την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ