ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας στην Αίγυπτο - «Αγκάθι» το Τουρκολυβικό μνημόνιο

Ερντογάν: Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας στην Αίγυπτο - «Αγκάθι» το Τουρκολυβικό μνημόνιο
Με κάθε τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προσεταιριστεί το Κάιρο P Photo / Firdia Lisnawati

Ψηλά στην ατζέντα συνεχίζει η Τουρκία να κρατά την επιχείρηση προσέγγισης της Αιγύπτου , ωστόσο, η εξομάλυνση των σχέσων που οραματίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, αποδεικνύεται χρονοβόρα και δύσκολη υπόθεση, καθώς οι  αντιστάσεις της Αιγύπτου για το Τουρκολυβικό Μνημόνιο είναι ισχυρές.

Χαρακτηριστική είναι παλιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι ότι ο διάλογος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων είχε σταματήσει λόγω των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη. Η Αίγυπτος, όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός τύπος, έχει απορρίψει τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι εξουσιοδοτημένη να τις υπογράψει.

Το Κάιρο έχει επίσης απορρίψει προηγούμενες συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης, αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για αναζήτηση φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων.

Ωστόσο, ενώ η Αίγυπτος κρατά τις αποστάσεις, η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός τύπος συνεχίζουν να κάνουν λόγο για αναθέρμανση των σχέσεων προβάλλοντας τις «καλές προθέσεις» της Άγκυρας και κάνοντας «μπακαλίστικους» υπολογισμούς:

Τούρκοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία του Καίρου με την Αθήνα, αφαιρεί τουλάχιστον 20.000 τεταγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας. Η Τουρκία όπως αναφέρουν, έχοντας καλές προθέσεις, έρχεται και προσφέρει μια ευκαιρία στην Αίγυπτο, για να αντιστρέψει τις απώλειες.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθεια του να προσεγγίσει την Αίγυπτο, παίζει επίσης το «χαρτί» της θρησκείας και των κοινών πολιτιστικών δεσμών, ενώ ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αγωνιώντας για το ίδιο θέμα, επιχειρεί να επισπεύσει τις εξελίξεις ανακοινώνοντας, ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να διοριστεί πρέσβης στο Κάιρο και αντίστοιχα στην Άγκυρα.

Προηγουμένως όμως θα πρέπει να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και μετά υπουργών γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία, όπως άλλωσε παρεδέχθηκε και ο Ερντογάν που τοποθέτησε την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών «μετά τις εκλογές στην Τουρκία», όπου όπως είπε «θα αλλάξουν τα πράγματα».

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες

Οι δύο χώρες ενδέχεται να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και να διορίσουν εκ νέου πρεσβευτές τους επόμενους μήνες, είπε Μεβλούτ Τσαβούσογλουσε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Άγκυρα και το Κάιρο ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την καθοδήγηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων «σύντομα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Μετά από χρόνια έντασης, μια χειραψία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα «άνοιξε την πόρτα» για διπλωματικές διαβουλεύσεις, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος. Η δεύτερη πηγή, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, είπε ότι έχουν ξεκινήσει «σημαντικές» συζητήσεις μεταξύ τους και η Τουρκία και η Αίγυπτος πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Αλ Σίσι είναι «πολύ χαρούμενος» με αυτή τη συνάντηση και «μεταφέραμε επίσης την ίδια επιθυμία».

Επίσης, είπε ότι «αισίως» η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο.

«Πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα σε μια περίοδο 9 ετών. Κάναμε αυτό το βήμα εκείνο το βράδυ, ειδικά με την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ. Αφού ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία, είχαμε μια συνάντηση τετ α τετ με τον Αλ Σίσι για μισή ώρα ή 45 λεπτά», είπε ο Ερντογάν.

Περιγράφοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα αφήστε τους υφιστάμενους υπουργούς μας να ξεκινήσουν τις συνομιλίες και μετά ας επεκτείνουμε και αναπτύσσουμε τις συνομιλίες μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αφαιρέσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε εσάς (Αίγυπτο) και την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο».

Η Άγκυρα είναι μεγάλη υποστηρίκτρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα μέλη της οποίας το Κάιρο τα θεωρεί «τρομοκράτες», και οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη: η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και drones εναντίον του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο.

Σε εμπορικό επίπεδο, οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις συναλλαγές τους: έχουν αυξηθεί από 4,4 δισ. δολάρια το 2007 σε 11,1 δισ. δολάρια το 2020, όπως σημειώνει το ερευνητικό κέντρο Carnegie.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ