ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο Εφετείο του Παρισιού η υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί

Γαλλία: Στο Εφετείο του Παρισιού η υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί
Ο Σαρκοζί που έχει διατελέσει πρόεδρος από 2007 μέχρι και το 2012 είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή, για υπόθεση χρηματισμού AP Photo / Ludovic Marin

Από σήμερα (05/12) και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Παρίσι η έφεση που έχει καταθέσει από τον Μάρτιο του 2021, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί που έχει διατελέσει πρόεδρος από 2007 μέχρι και το 2012 είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης, τα δύο με αναστολή, για υπόθεση χρηματισμού αλλά και κατάχρησης της θέσης του προκειμένου να παρέμβει μέσω δικαστικού στην Γαλλική δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως ο Νικολά Σαρκοζί μετά το τέλος της θητείας του είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει τα στοιχεία που τον ήθελαν να έχει καταχραστεί δημόσια κεφάλαια μεγαλύτερα από όσα του αναλογούσαν στην καμπάνια επανεκλογής του το 2012.

Το δικαστήριο στο Παρίσι είχε αποφασίσει να καταδικάσει τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας σε τριετή φυλάκιση με την εισαγγελία να δίνει στα 2/3 της ποινής σε αναστολή και χωρίς να αποκλείει το τρίτο έτος να μετατρέπεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα Γαλλικά μέσα ανέφεραν πως ο πρώην Πρόεδρος ήταν πολύ πιθανό να αναγκαστεί να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης προκειμένου να εκτίσει το ένα έτος της ποινής.

Εάν τελικώς ο Σαρκοζί χάσει και την έφεση θα είναι ο δεύτερος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που θα έχει καταδικαστική ποινή σε βάρος του. Ο Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί ένοχος για διαφθορά το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ