ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ: Κερδισμένος ο Μαδούρο από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Γερμανικά ΜΜΕ: Κερδισμένος ο Μαδούρο από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο AP Photo / Matias Delacroix

Στο μικροσκόπιο των Γερμανών σχολιαστών έχει μπει το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου εντός ΕΕ και η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής για πωλήσεις παγκοσμίως, που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα (5/12).

Το ερώτημα είναι αν θα υπηρετήσει τον στόχο των Βρυξελλών, να εξασθενήσει ακόμη περισσότερο η Ρωσία οικονομικά σε ένα δυσκολότερο χειμώνα πολέμου για την Ουκρανία, αλλά και το ποιος ωφελείται από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αναλυτικά τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου όπως τα παρουσιάζει η Deutsche Welle:

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει τον σκεπτικισμό του.

«Εάν η Ρωσία πουλήσει στη συνέχεια τις πρώτες της ύλες σε πιθανώς υψηλότερη τιμή σε άλλες χώρες, αντί πχ. στη Γερμανία, το κέρδος θα είναι ελάχιστο» επισημαίνει. «Το πρώτο που θα κάνουν οι Γερμανοί καταναλωτές είναι (να δουν) εάν και πώς αυτό θα προκαλέσει αύξηση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων. Αλλά να καθίσουμε από την άλλη με τα χέρια σταυρωμένα μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δεν αποτελεί επιλογή. Παρά τα εμπόδια αξίζει η προσπάθεια αποκοπής της Ρωσίας από πληρωμές από το εξωτερικό. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις συνέπειες του εμπάργκο πετρελαίου και του πλαφόν τιμής του για να μπορέσουμε να τις διορθώσουμε γρήγορα και να παρέμβουμε στην πορεία κατά της Ρωσίας, εφόσον χρειαστεί».

Αλλά και ο σχολιαστής της Handelsblatt, σε πρόσφατο άρθρο του επισημαίνει ότι «για να έχει αποτέλεσμα το πλαφόν στην τιμή, δεν χρειάζεται να διαρκέσει (το μέτρο) για πάντα. Οι παρατηρητές φοβήθηκαν ότι το εμπάργκο πετρελαίου θα ανέβαζε την τιμή αγοράς και θα εξασφάλιζε με αυτόν τον τρόπο έσοδα στη Ρωσία. Αυτό το τελευταίο πρέπει να αποφεύγεται. Εάν οι νέες κυρώσεις επιτύχουν, θα μπορούσαν να μειώσουν τα ρωσικά κρατικά έσοδα. Άλλες κυρώσεις το έχουν επιτύχει μόνο έμμεσα. Μέχρι τώρα οι απαγορεύσεις εξαγωγών στόχευαν την οικονομία με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το πλήγμα στις πωλήσεις πετρελαίου θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο γρήγορα».

Το «κακό» πετρέλαιο του Μαδούρο

Και ποιος ωφελείται από την ουκρανική κρίση με τα παρελκόμενά της για τους κατοίκους της αλλά και τη Δύση; Είναι εκείνος που στη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σείχ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε υψηλού επιπέδου δυτική διάσκεψη φροντίζοντας να βρίσκεται δίπλα σε προέδρους, πρωθυπουργούς και υπουργούς σαν «κομπάρσος» όταν φωτογραφίζονταν.

Εκείνος τον οποίο οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 15 εκ. δολάρια, όπως υπενθυμίζει η Handelsblatt. Τον «ναρκω-τρομοκράτη» Νικολάς Μαδούρο.

«Η εμφάνιση Μαδούρο δείχνει ότι η Δύση είναι και πάλι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τον αυταρχικό πρόεδρο που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 9 χρόνια» παρατηρεί ο σχολιαστής της.

«Ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας είναι εξάλλου και πάλι πολύ δελεαστικός, αφότου ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας που οδήγησε σε παγκόσμια ενεργειακή κρίση … Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή παραμένει εντελώς ανοιχτό, εάν η Βενεζουέλα θα βιώσει την αναγέννησή της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Δύση» εκφράζει τον προβληματισμό του.

«Ο Μαδούρο δεν ήταν ποτέ διατεθειμένος για παραχωρήσεις. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στον στρατό και στο μέσο της καταστολής για να παραμείνει στην εξουσία».

Kατά την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο δρόμος προμήθειας των ΗΠΑ με πετρέλαιο από την Βενεζουέλα άνοιξε. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία η αμερικανική Chevron υπέγραψε τις προάλλες στο Καράκας συμφωνία για επανάληψη των δραστηριοτήτων της στη Βενεζουέλα. Ο λόγος της χαλάρωσης των κυρώσεων η πρόοδος των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και αντιπολίτευση της χώρας.

«Αν και δεν είναι μυστικό ότι εδώ και καιρό η επαναπροσέγγιση με την Βενεζουέλα που επιδιώχθηκε πριν από μήνες οφείλεται στο αλλαγμένο περιβάλλον από το ξέσπασμα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία» επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Η Ουάσιγκτον διερευνά τρόπους για να επιτρέψει στο Καράκας την παραγωγή περισσότερου πετρελαίου και να το πουλά στη διεθνή αγορά μειώνοντας έτσι την παγκόσμια εξάρτηση από τη Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ