ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Προχωρά η χαλάρωση των μέτρων - Αίρεται η υποχρέωση του τεστ στο Πεκίνο

Κίνα: Προχωρά η χαλάρωση των μέτρων - Αίρεται η υποχρέωση του τεστ στο Πεκίνο
«Το Πεκίνο ετοιμάζεται ξανά για ζωή» έγραφε τίτλος στην κυβερνητική εφημερίδα China Daily (AP Photo/Andy Wong)

Στο τελευταίο βήμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο προχωρά η Κίνα, αλλάζοντας στάση στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid που διατηρούσε μέχρι σήμερα.

Η δημοτική αρχή του Πεκίνου, της κινεζικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα απαιτείται πλέον οι πολίτες που θέλουν να εισέλθουν σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό αποθηκευμένο στην ειδική εφαρμογή στα κινητά τους.

Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή συνεχίζει να ισχύει για την είσοδο σε ίντερνετ καφέ, σχολεία, μπαρ, κλειστά γυμναστήρια και γηροκομεία.

«Το Πεκίνο ετοιμάζεται ξανά για ζωή» έγραφε τίτλος στην κυβερνητική εφημερίδα China Daily, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «αγκάλιαζαν σταδιακά» τις επανακτημένες ελευθερίες τους.

Οι αρχές έχουν χαλαρώσει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα έναντι της COVID στον κόσμο σε διάφορους βαθμούς και αμβλύνουν τον τόνο τους για την απειλή του ιού, κάτι που πολλοί ελπίζουν ότι θα μπορούσε να προαναγγέλλει μια πιο έντονη στροφή προς την κανονικότητα τρία χρόνια μετά την πανδημία.

Και τα δύο αεροδρόμια της πόλης δεν απαιτούν πλέον οι επιβάτες να κάνουν τεστ για να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγές στους κανόνες που απαιτούνται από τους επιβάτες να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ πριν από την επιβίβαση.

Η περαιτέρω χαλάρωση έρχεται μετά από μια σειρά διαμαρτυριών τον περασμένο μήνα που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Έρχονται 10 νέα μέτρα

Η Κίνα ενδέχεται να ανακοινώσει 10 νέα εθνικά μέτρα χαλάρωσης ήδη από την Τετάρτη, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τις πηγές, εκτιμάται ότι από τον Ιανουάριο η Κίνα θα υποβιβάσει την διαχείριση του κορωνοϊού στην κατηγορία Β από την κατηγορία Α όπου είναι τώρα, επιτρέποντας την ουσιαστική χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής στο κορωνοϊό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), ισάξια υπουργείου, κατατάσσει την COVID-19 στην κατηγορία Α, που είναι η πιο επικίνδυνη, κάτι το οποίο επιτρέπει στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν lockdown και να θέτουν πολίτες σε απομόνωση σε κέντρα καραντίνας.

Όμως πάνω από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ασυμπτωματικά και ήπια, με λίγους θανάτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμμονή στη στρατηγική της κατηγορίας Α δεν συνάδει με την επιστήμη, ανέφερε την Κυριακή το κρατικό μέσο ενημέρωσης Yicai, επικαλούμενο έναν άγνωστο εμπειρογνώμονα.

Η προσέγγιση αυτή «δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με αυτό που λέει η επιστήμη», έκρινε ειδικός, ζητώντας να «κατέβει» η COVID-19 κατηγορία.

Επιπλέον το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει μια πανεθνική χαλάρωση των απαιτήσεων για τεστ, επιτρέποντας σε ορισμένα θετικά κρούσματα και στενές επαφές να απομονωθούν στο σπίτι αντί για τις δομές καραντίνας, είπαν στο Reuters άτομα που γνωρίζουν το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέτρα αυτά θα συμπληρώσουν τα 20 που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο στην προσπάθεια να βελτιωθεί η διαχείριση του COVID και να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της επιδημίας και της ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναγνώρισε ο ίδιος ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι λιγότερο θανατηφόρο, «ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ευελιξία στους περιορισμούς», σύμφωνα με δηλώσεις του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέφθηκε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τόνο άλλαξε και ο επίσημος Τύπος, ο οποίος δεν έπαυε προηγουμένως να επιμένει στην επικινδυνότητα της COVID-19.

Η αυστηρή προσέγγιση μηδενικής ανοχής έναντι της Covid 19 έχει πλήξει σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ασκήσει ψυχική πίεση σε εκατοντάδες εκατομμύρια και τον περασμένο μήνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Παρόλο που οι διαμαρτυρίες υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας σε μεγάλες πόλεις, οι περιφερειακές αρχές έχουν περιορίσει τα lockdown, τους κανόνες καραντίνας και τις απαιτήσεις δοκιμών σε διάφορους βαθμούς.

Μείωση των κρουσμάτων

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν παράλληλα μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, για 8ο συνεχόμενο 24ωρο.

Έκαναν λόγο για 28.062 μολύνσεις, 5.046 με συμπτώματα της COVID-19 και 23.016 ασυμπτωματικές, που καταμετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παραμένει στους 5.235 νεκρούς επί συνόλου 345.529 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ