ΚΟΣΜΟΣ

Χουάν Κάρλος: Κέρδισε δικαστήριο για παρενόχληση λόγω ασυλίας

Χουάν Κάρλος: Κέρδισε δικαστήριο για παρενόχληση λόγω ασυλίας
Ο 84χρονος πρώην μονάρχης είναι αντιμέτωπος με μια αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του η πρώην εωμένη του, Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν- Ζάιν AP Photo / Esteban Felix

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κέρδισε μία δικαστική μάχη που έχει στο Λονδίνο με την πρώην ερωμένη του η οποία τον κατηγόρησε για παρενόχληση.

Ο 84χρονος πρώην μονάρχης είναι αντιμέτωπος με μια αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του η Κορίνα τσου Ζάιν-Βιτγκενστάιν- Ζάιν, η οποία υποστηρίζει πως ο Χουάν Κάρλος διηύθυνε μια εκστρατεία παρενόχλησης εις βάρος της από το 2012 η οποία συνεχίζεται. Ο Χουάν Κάρλος αρνείται εμφατικά τους ισχυρισμούς της Βιτγκενστάιν.

Οι δικηγόροι του Χουάν Κάρλος δήλωσαν στο Εφετείο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα πως οποιαδήποτε φερόμενη παρενόχληση πριν από την παραίτησή του από τον θρόνο το 2014 καλύπτεται από ασυλία.

Όμως οι δικηγόροι της Ζάιν-Βιτγκενστάιν λένε πως οι ενέργειες παρενόχλησης ήταν ιδιωτικές πράξεις που έγιναν στην υπηρεσία της «κρυφής ατζέντας» του πρώην μονάρχη.

Σήμερα η έφεσή του έγινε δεκτή, με τη δικαστή Ίνγκριντ Σίμλερ να λέει σε γραπτή απόφαση: «Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά πριν από την παραίτηση από τον θρόνο είναι απρόσβλητη από τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων αυτής της χώρας».

Είπε πως οι καταγγελλόμενες πράξεις που διενεργήθηκαν, πριν από την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, από τον στρατηγό Σανθ Ρολντάν, τον τότε επικεφαλής της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών CNI, «μπορούσαν να αποδοθούν στο ισπανικό κράτος».

«Ήταν μόνο η θέση του (Χουάν Κάρλος) ως αρχηγού του κράτους που του επέτρεψε να εξωθήσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας να ενεργήσει με τον καταγγελλόμενο τρόπο, χρησιμοποιώντας τη CNI, όποια κι αν ήταν τα ιδιωτικά κίνητρά του, και όσο καταχρηστικά μπορεί να ήταν», ανέφερε η Σίμλερ.

Ο δικηγόρος της Ζάιν-Βιτγκενστάιν Μάικλ Κιμ από το δικηγορικό γραφείο Kobre & Kim ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:«Η αξίωση της Κορίνας μπορεί τώρα να προχωρήσει προς δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο».

Πρόσθεσε: «Το συντριπτικό μέρος της αξίωσης της Κορίνας, από το 2014, παραμένει ανεπηρέαστο και θα πρέπει να προχωρήσει σε δίκη. Εγείρει πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς για παρενόχληση που συνεχίστηκε για μια μακρά περίοδο, που θα εξεταστούν λεπτομερώς όταν η δίκη λάβει χώρα».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Χουάν Κάρλος δεν απάντησαν προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Ο Χουάν Κάρλος, που κάποτε απολάμβανε τον σεβασμό για τον ρόλο του στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2014 έπειτα από σειρά σκανδάλων περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης του με τη Ζάιν-Βιτγκενστάιν, και τώρα θεωρείται εμπόδιο για τον γιο του, βασιλιά Φελίπε.

Ισπανοί εισαγγελείς εγκατέλειψαν δύο έρευνες για απάτη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του πρώην βασιλιά τον Μάρτιο αφού δεν μπόρεσαν να βρουν επαρκή στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας, έπειτα από παρόμοια κίνηση από Ελβετούς εισαγγελείς τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ