ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο IAEA θα αναπτύξει αποστολές για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών

Ουκρανία: Ο IAEA θα αναπτύξει αποστολές για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών
«Οι αποστολές έχουν στόχο να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των σταθμών» τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ AP Photo/Lisa Leutner

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα στείλει αποστολές για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια» πέντε πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου αυτού της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από το ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ.

«Οι αποστολές αυτές έχουν στόχο να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των σταθμών και να καταγράψουν εκεί όλα τα πλήγματα που προέρχονται απ' έξω, ιδιαίτερα τα πλήγματα του ρώσου εισβολέα», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο ουκρανός αξιωματούχος αφού συναντήθηκε στο Παρίσι με τον επικεφαλής του IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα ούτε το μέγεθος αυτών των αποστολών. Ο IAEA διαθέτει ήδη ειδικούς στη Ζαπορίζια, τον πιο ευαίσθητο σταθμό επειδή βρίσκεται κοντά στο μέτωπο και λόγω της ρωσικής κατοχής.

Σύμφωνα με τον Σμιχάλ, οι ειδικοί του ΙΑΕΑ θα αναπτυχθούν συνεπώς στη Ζαπορίζια, το Ριβνέ, το Χμελνίτσκι, το Πιβντενοουκράινσκ και το Τσερνόμπιλ.

«Αυτό θα αυξήσει πολύ την τεχνική και τεχνολογική ασφάλεια» των εν λόγω σταθμών, δήλωσε.

Ο Σμιχάλ δήλωσε εξάλλου πως η προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» του σταθμού της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες ότι βομβαρδίζουν αυτό το σταθμό με κίνδυνο να προκαλέσουν καταστροφή.

Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Γκρόσι, πριν συναντηθεί με τον Σμιχάλ στο περιθώριο της διάσκεψης των δωρητών για την Ουκρανία που διεξάγεται στο Παρίσι, είχε δηλώσει πως αναζητεί μια «συμφωνία στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει προφανώς η ρωσική πλευρά για να προστατευθεί ο σταθμός» της Ζαπορίζια.

«Εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ