ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Ο «γίγαντας», ο Μαροκινός πρέσβης και οι… διαδρομές του χρήματος

Qatar Gate: Ο «γίγαντας», ο Μαροκινός πρέσβης και οι… διαδρομές του χρήματος
O Αντόνιο Παντζέρι (δεξιά) από παλαιότερη επίσκεψή του στην Τυνησία. (AP Photo / Hassene Dridi)

Στοιχεία των κατηγοριών που βαραίνουν τον Ιταλό, πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι και την οικογένειά του για το Qatar Gate αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico, που επικαλείται ότι προκύπτουν από το αίτημα έκδοσής τους στις βελγικές Αρχές.

Τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα». Και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» συνδέθηκε με μια πιστωτική κάρτα, η οποία βρισκόταν στα χέρια της συζύγου και της κόρης του Αντόνιο Παντζέρι, οι οποίες τη χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές λεπτομέρειες που καταγράφονται στο αίτημα έκδοσης του Παντζέρι που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatar Gate και πρόκειται να αποκαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο «αγόρασαν επιρροή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την περασμένη Παρασκευή (9/12) η οικογένεια του Παντζέρι βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης διεθνούς έρευνας για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει ήδη οδηγήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, κάνοντας τα υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελών να αναρωτιούνται, ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης που φέρεται να έχει στην κατοχή του το Politico, ο Παντζέρι, πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, κατηγορείται ότι με τη βοήθεια πρώην συναδέλφων του στο Ευρωκοινοβούλιο «δούλευαν» προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου — και χρηματίστηκε για να το κάνει.

Η οικογένειά του, γράφουν οι ανακριτικές αρχές της Ιταλίας, συμμετείχε στο σκάνδαλο.

Η σύζυγος του Παντζέρι, Μαρία Ντολόρες Κολλεόνι, και η κόρη του Σίλβια Παντζέρι «φαίνεται να γνωρίζουν πλήρως τις δραστηριότητες του πρώην ευρωβουλευτή», αναφέρουν τα έγγραφα, «και συμμετείχαν ακόμη και στη μεταφορά των χρημάτων».

Επίσης, οι ιταλικές ανακριτικές Αρχές αναφέρουν τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία ως τον άνθρωπο πίσω από τα… δώρα που λάμβανε η οικογένεια Παντζέρι.

«Είναι όμως ο Ατμούν ο "γίγαντας"; Αυτό είναι κάτι που δεν αναφέρεται στα έγγραφα. Το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει επίσης προσωπικές λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων. Σε αυτές ακούγονται πολλά για χρήματα και παζάρια για πολυτελή σχέδια διακοπών κ.α», αναφέρει το άρθρο του Politico.

Χαρακτηριστική είναι μια συνομιλία της συζύγου του Παντζέρι η οποία αναφέρει ότι, «είχε ρίξει μια ματιά στις τιμές για ένα οικογενειακό ταξίδι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων» και «του είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για τις διακοπές, όπως πέρυσι, και σκέφτηκε ότι η τρέχουσα πρόταση, δηλαδή 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή».

Το έγγραφο καταγράφει τη γλωσσική επιλογή της Κολλεόνι για να υπονοήσει την ενοχή του συζύγου της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια χρησιμοποιούσε την γαλλική λέξη «combines», για να περιγράψει τα επιχειρηματικά ζητήματα του άντρα της.

Η λέξη, γράφουν οι ερευνητές, «είναι υποτιμητική και υποδηλώνει ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί έξυπνα και συχνά άδικα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του Παντζέρι τον παρότρυνε να ανοίξει έναν βελγικό τραπεζικό λογαριασμό ώστε να «μπορεί και αυτή να ελέγξει της δραστηριότητές του».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί φέρνουν στο προσκήνιο της έρευνας και την κόρη του ζευγαριού, Σίλβια.

Μιλώντας για τα «δώρα» από τον πρέσβη του Μαρόκου, το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κατά την οποία Σίλβια έκανε σχόλια για την παροχή των “δώρων” από τα οποία στη συνέχεια προφανώς ωφελήθηκε».

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα προϊόντων εγκλήματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το έγγραφο τονίζει ακόμα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται διαπράχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 8 Δεκεμβρίου 2022, όταν και η ιταλική αστυνομία τους έθεσε υπό κράτηση.

Το ζευγάρι αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στο σκάνδαλο, ενώ ο Ατμούν, ο Μαροκινός πρέσβης, δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ