ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Νέα στοιχεία από την ομολογία Τζόρτζι – Το «ηθικό χρέος» και όσα είπε για την Καϊλή

Qatar Gate: Νέα στοιχεία από την ομολογία Τζόρτζι – Το «ηθικό χρέος» και όσα είπε για την Καϊλή
ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatar Gate με την ομολογία του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, να αναδεικνύει νέες πτυχές του σκανδάλου και να βάζει στο «κάδρο» των υπόπτων δύο ακόμη ευρωβουλευτές –έναν Βέλγο και έναν Ιταλό.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica, o Τζόρτζι επιβεβαίωσε πως «εγκέφαλος» της οργάνωσης ήταν ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι.

Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε ότι το μηχανισμό που είχε στηθεί είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τόσο το Κατάρ όσο και το Μαρόκο.

Ο ίδιος επιχείρησε, παράλληλα, να αναλάβει το βάρος της ευθύνης, ζητώντας από τις Αρχές να αφήσουν ελεύθερη την Εύα Καϊλή.

Τα χρήματα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών / Βελγική εισαγγελία

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, παραδεχόμενος τις σε βάρος του κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Τζότζι είπε πως τα χρήματα προορίζονταν μόνο για τον ίδιο και τον Παντζέρι, υπογραμμίζοντας ότι η σύντροφός του «δεν ήταν αποδέκτης των χρημάτων».

Είπε δε, πως:

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας».

Ο Τζόρτζι περιέγραψε επίσης με κάθε λεπτομέρεια τη σχέση του με τον Παντζέρι, με τον οποίο γνωρίζεται εδώ και 13 χρόνια –λίγο καιρό αφότου ο νεαρός τότε Ιταλός έφτασε στις Βρυξέλλες.

Ο Παντζέρι πήρε με υποτροφία τον Τζόρτζι και έτσι ξεκίνησε η μακρόχρονη συνεργασία τους.

Ο πρώην ευρωβουλευτής έγινε «μέντορας» για αυτόν, όπως υποστήριξε, ενώ μίλησε για το «ηθικό χρέος» που ένιωθε για αυτόν.

Αυτός ήταν ο λόγος, είπε, για τον οποίο συνέχισε να βοηθάει τον Παντζέρι το 2019 όταν εκείνος δεν επανεξελέγη ως ευρωβουλευτής.

Τότε ήταν που όπως εξήγησε ο Τζόρτζι ξεκίνησε να φροντίζει τα χρήματα της οργάνωσης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για όλους όσοι τον βοήθησαν να εργαστεί στον τομέα της πολιτικής

Αλλά ήταν και τα λεφτά, χρήματα που ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε ότι δεν χρειαζόταν στην πραγματικότητα. καθώς ο μισθός του ως βοηθός ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ μηνιαίως.

Τι λέει ο δικηγόρος του Παντζέρι

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα αναφέρονται για την ομολογία Τζόρτζι σε δικαστικό έγγραφο από τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δικηγόρος του πρώην ευρωβουλευτή Παντζέρι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος.

«Δεν έχω πληροφορίες» λέει ο Λοράν Κεν, και συνεχίζει:

«Είναι πρωτοφανές να μην έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο και να έχετε εσείς».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η διαρροή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία.

Ο ρόλος του Τζόρτζι και δύο ακόμη ύποπτοι ευρωβουλευτές

Στην ομολογία του ο Τζόρτζι παραδέχεται ότι ο ρόλος του στην εν λόγω «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Βάζει επίσης στο «κάδρο» των υπόπτων δύο ακόμη ευρωβουλευτές: τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί κατά τη διάρκεια των ερευνών και τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες ημέρες, ο Βέλγος εισαγγελέας προχώρησε σε έρευνα και κατάσχεση υπολογιστών στο σπίτι του Ταραμπέλα, ωστόσο ο ευρωβουλευτής δεν συνελήφθη.

Ο ίδιος ο Μαρκ Ταραμπέλα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω δεχτεί ποτέ δώρο από το Κατάρ».

«Ο κ. Ταραμπέλα δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας» είπε στη Le Soir και τη Knack το βράδυ της Τετάρτης ο Μαξίμ Τόλερ, δικηγόρος του ευρωβουλευτή.

Τόνισε δε, πως ο πελάτης του παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης και αρνείται να έχει λάβει οποιοδήποτε δώρο ή χρηματικό ποσό από οποιονδήποτε.

Ερωτηθείς από τις βελγικές εφημερίδες εάν ο Κοτσολίνο έλαβε χρηματικά δώρα, ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή δεν απάντησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ