ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πράσινο φως για αμβλώσεις εφήβων χωρίς γονική συναίνεση

Ισπανία: Πράσινο φως για αμβλώσεις εφήβων χωρίς γονική συναίνεση
Προβλέπεται επίσης μέριμνα για χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών, με επιδότηση δηλαδή από το κράτος, σε γυναίκες με δυσμηνόρροια.

Ένα πρωτοπόρο βήμα έκανε σήμερα Πέμπτη (15/12) η Ισπανία καθώς πλέον οι έφηβες ηλικίας 16-17 ετών, δεν χρειάζονται τη συναίνεση των γονέων τους για να υποβάλλονται σε άμβλωση.

Αναλυτικότερα, το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ενώ επιπλέον για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα, θα υπάρχει μέριμνα για χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών, δηλαδή επιδοτούμενη από το κράτος, σε γυναίκες με δυσμηνόρροια.

Χαρακτηριστικά η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μορένο ανέφερε για τoν συγκεκριμένο νόμο που εγκρίθηκε με 190 ψήφους υπέρ, 154 κατά και πέντε αποχές, ότι: «Αυτή η πρόοδος μας δίνει σωματική ελευθερία και το κράτος αναγνωρίζει τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα για πάνω από τον μισό πληθυσμό».

Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός είχε ήδη παρουσιάσει το νομοσχέδιο αυτό τον περασμένο Μάιο, και σκοπός του ήταν η πρόσβαση των γυναικών στις υπηρεσίες άμβλωσης αλλά και η κατάργηση του στίγματος της εμμηνορροϊκής υγείας.

Ο νόμος επίσης καταργεί την υποχρεωτική, περίοδο «σκέψης» για τις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την κύηση, η οποία διαρκεί τρεις μέρες, ενώ οι έφηβες ηλικίας 16-17 ετών δεν θα χρειάζονται πλέον τη συναίνεση του γονέα ή του κηδεμόνα τους για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Επίσης στον νόμο συμπεριλαμβάνεται και χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στις εγκύους από την 39η εβδομάδα της κύησης, αλλά και η διασφάληση διανομής δωρεά προϊόντων για την έμμηνο ρύση στους δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, φυλακές, κέντρα υγείας κ.λπ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ