ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Καρλομάγνου: Απονέμενεται στον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι

Βραβείο Καρλομάγνου: Απονέμενεται στον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι
Η επιτροπή τονίζει ότι ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται την κυριαρχία της χώρας, τη ζωή των πολιτών και τις ευρωπαϊκές αξίες AP Photo / Efrem Lukatsky

Το βραβείο Καρλομάγνου για το 2023 θα απονεμηθεί στον ουκρανικό λαό και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως υπερασπιστές τόσο της κυριαρχίας της χώρας και της ζωής των πολιτών, όσο και των ευρωπαϊκών αξιών.

Η διάκριση αυτή απονέμεται από το 1949 με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά τον Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βραβείο Καρλομάγνου τιμά πρόσωπα ή οργανώσεις που αγωνίζονται για την ειρήνη στην Ευρώπη. Σε αυτή τη βάση, η επιτροπή που το απονέμει, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της, τονίζει ότι «Ο ουκρανικός λαός δεν υπερασπίζεται μόνο την κυριαρχία της χώρας και τη ζωή των πολιτών αλλά επίσης και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Συμπληρώνεται δε, ότι ο πόλεμος αυτός έχει ως στόχο «την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας των λαών» και την «πολιτική αναδιοργάνωση της Ευρώπης», εξαίροντας «το θάρρος, την ηγεσία και την ενσυναίσθηση» του προέδρου Ζελένσκι ο οποίος γίνεται «πρότυπο για τον λαό του».

Η τελετή φιλοξενείται στο Άαχεν, την παλιά πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών, στη σημερινή δυτική Γερμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Το βραβείο Καρλομάγνος για το 2022 απονεμήθηκε τον περασμένο Μάιο σε τρεις αντικαθεστωτικές Λευκορωσίδες, τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, τη Βερόνικα Τσεπκάλο και τη Μαρία Καλέσνικοβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ