ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Στο επίκεντρο του σχεδίου της «κλίκας Παντσέρι» η Εύα Καϊλή

Qatar Gate: Στο επίκεντρο του σχεδίου της «κλίκας Παντσέρι» η Εύα Καϊλή
Η κ. Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Άρεν του Βελγίου έως την Πέμπτη (22/12), οπότε θα εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι (European Parliament via AP)

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις που κάνουν ιταλικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης για το λεγόμενο Qatar Gate. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Εύα Καϊλή φέρεται να ήταν στο επίκεντρο του σχεδίου της κλίκας Παντσέρι, αφού η ομάδα «είχε επενδύσει» σε αυτήν.

Την ίδια ώρα η βελγική Le Soir, κάνει λόγο για «μερική ομολογία της Καϊλή, αναφέροντας πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα δημοσιεύματα «η Εύα Καϊλή κατηγορείται ότι παρενέβη προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Κατάρ, έχοντας συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ» με εντολή Παντσέρι. Ο τελευταίος «έδινε εντολές μέσω του συντρόφου της» αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Για να γίνει ακόμα πιο σαφές, μάλιστα, το πώς λειτουργούσε η ομάδα, ο Παντσέρι εμφανίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να λέει στον Τζόρτζι: «Η Εύα πρέπει να σταματήσει να μιλάει ολλανδικά. Πες της να σταματήσει».

«Η ομάδα είχε επενδύσει στην Καϊλή»

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η La Reppublica στη δικογραφία αναφέρεται ότι συνελήφθη «γιατί προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε θέματα ασφαλείας» καθώς το κύκλωμα των Παντσέρι-Τζόρτζι «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ισορροπία της δημοκρατίας». Η εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών είναι ότι τόσο η Εύα Καϊλή όσο και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν έχουν πει όλα όσα γνωρίζουν και είναι πεπεισμένοι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν στο επίκεντρο του σχεδίου της κλίκας Παντσέρι.

«Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι βελγικές αρχές είναι ότι «η ομάδα είχε επενδύσει στην Καϊλή» αναφέρει η La Repubblica προσθέτοντας ότι «για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ η ομάδα των Παντσέρι και Τζόρτζι επηρέαζε τις συναντήσεις των μελών της επιτροπής και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Mε αυτό τον τρόπο επανέρχονται ιστορίες για τις ενέργειες του Παντσέρι στους κόλπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών καθώς η Ελλάδα δεν δικαιούνταν θέση αντιπροέδρου αλλά μετά από «σκληρή» δουλειά ειδικά από Ισπανούς κοντά στην αντιπρόεδρο Ιράτχε Γκαρσία, οδήγησαν στην εκλογή της Εύας Καϊλή επιβεβαιώνοντας ότι όλα όσα αποκαλύπτονται για το Qatargate έχουν ιταλικό χρώμα» προσθέτει η La Repubblica.

Η ομολογία της Καϊλή

Για «μερική» ομολογία της Εύας Καϊλή που παραμένει στη φυλακή για την υπόθεση του λεγόμενου Qatar Gate, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Soir, που σε σημερινό της δημοσίευμα (20/12) αναφέρει πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας της Εύας Καïλή εντοπίστηκε από τις βελγικές αρχές με μια βαλίτσα που περιείχε 600.000 ευρώ σε μετρητά ενώ μετά από έφοδο στο σπίτι της, βρέθηκαν ακόμη 150.000 ευρώ.

«Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, παραδέχθηκε ότι έδωσε στον πατέρα της οδηγίες να κρύψει ένα μεγάλο μέρος των μετρητών που είχε στο σπίτι της», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα επικαλούμενη τα όσα αναφέρει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης.

Η κ. Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Άρεν του Βελγίου έως την Πέμπτη (22/12), οπότε θα εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Μανταλένα Καϊλή: «Δεν έχω πάρει ούτε ευρώ από την ΕΕ»

Την ίδια ώρα, τον ισχυρισμό πως δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, εξέφρασε η Μανταλένα Καϊλή, αδελφή της Εύας Καϊλή, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, "Corriere della Sera".

Η ίδια πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν παράνομες πράξεις που να προκύπτουν από τη δικογραφία».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Corriere, η Μανταλένα Καϊλή υποστήριξε ότι πρόκειται για εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και από τον κόσμο. Σε ερώτηση της εφημερίδας εάν έλαβε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι «δεν έλαβα ούτε ένα ευρώ».

Σύμφωνα δε, με την αδελφή της Εύας Καϊλή «πήραμε μέρος στην Τέταρτη Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Unesco. Για την Εύα υπάρχουν έρευνες, θα γίνει δίκη και θα δούμε τι θα συμβεί».

Και άλλος ευρωβουλευτής δείχνει τον Παντσέρι για δωροδοκία από το Κατάρ

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Le Soir, αλλά και το περιοδικό Knack, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς, ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

Το χρονικό των συλλήψεων

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε:

«Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες; το να γράφεις για μερικές ομολογίες είναι, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «(ο Παντσέρι) κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη "δώρων" από το Κατάρ», σύμφωνα με τον ανακριτή στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ