ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Θωρακίζει τα σύνορά της - Φόβοι για νέα επίθεση της Ρωσίας

Ουκρανία: Θωρακίζει τα σύνορά της - Φόβοι για νέα επίθεση της Ρωσίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας» ενάντια στη Μόσχα και τον σύμμαχό της (AP Photo/LIBKOS)

Η Ουκρανία ενισχύει την άμυνα των συνόρων της με τη Λευκορωσία υπό τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζει νέα επίθεση, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, έπειτα και από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα-σύμμαχό της, χθες, Δευτέρα (19/12). 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γεβγέν Γενίν είπε στο BBC ότι η Ουκρανία θα ενισχύσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία με ένοπλες δυνάμεις και πυρομαχικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας» ενάντια στη Μόσχα και τον σύμμαχό της. «Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία, είναι σταθερή προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή μετά από συνάντηση με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας».

Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα, Τρίτη (20/12) την πρώτη γραμμή της πόλης Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και μήνες.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με στρατιώτες και μοίρασε βραβεία, σύμφωνα με το γραφείο του. Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από την κρατική τηλεόραση δείχνει τον πρόεδρο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο να απονέμει βραβεία στα στρατεύματα.

Η είδηση ότι η Ουκρανία ενισχύει τα σύνορά της ήρθε καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ταξίδεψε χθες, Δευτέρα (19/12) στο Μινσκ για να συναντήσει τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία καθώς και με την Ουκρανία.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (19/12), ο Πούτιν διέταξε τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας (FSB) να εντείνουν την επιτήρηση της ρωσικής κοινωνίας και τη θωράκιση των συνόρων της χώρας για να καταπολεμήσουν τους κινδύνους που προέρχονται από το εξωτερικό και να εντοπίσουν προδότες και σαμποτέρ.

Είπε επίσης ότι οι ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στα μέρη της Ουκρανίας που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι είναι δικά της. Σε ορισμένες από αυτές τις προσαρτημένες περιοχές, κυρίως στη Χερσώνα, η Ρωσία υπέστη πρόσφατα σημαντικές στρατιωτικές ανατροπές.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του που σταθμεύουν στη Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, αλλά και την επίσκεψη Πούτιν, ο κ. Γενίν επιβεβαίωσε: «Χτίζουμε τις αμυντικές μας γραμμές πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Αν και η Λευκορωσία δεν έχει εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να ξεκινήσουν την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Το Μινσκ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τη Μόσχα να ενισχύσει την υποστήριξή του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Ρωσία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις αναφορές «ως εντελώς ανόητες, αβάσιμες κατασκευές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ