ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δριμύ «κατηγορώ» Μενέντεζ σε Ερντογάν για Ελλάδα - Τι είπε για την Κύπρο

Τουρκία: Δριμύ «κατηγορώ» Μενέντεζ σε Ερντογάν για Ελλάδα - Τι είπε για την Κύπρο
«Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις στην Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο» AP Photo / Michael Reynolds

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να απομακρυνθεί από το δρόμο των προκλήσεων, όμως, οι ΗΠΑ δεν έμειναν εκεί, αφού σειρά πήρε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ που καταδίκασε τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Αθήνας.

Ο Μενέντεζ που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου που δέχονται τις τουρκικές απειλές, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα της Άγκυρας για απόκτηση νέων μαχητικών F-16.

«Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις στην Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός Γερουσιαστής.

Η καταδίκη Ιμάμογλου εξόργισε τον Μενέντεζ

Εξάλλου, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ήθελε εδώ και καιρό να κάνει αυτή την ομιλία κυρίως για να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα των F-16.

Τώρα που οι τεχνικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν και το σχετικό αίτημα της Τουρκίας αναμένεται (βάσει της διαδικασίας) να φτάσει από το Στέητ Ντιπάρτμεντ στο γραφείο του κ. Μενέντεζ, ο ίδιος αποφάσισε να επαναλάβει από το πλέον προβεβλημένα βήμα την σταθερή θέση του. Πιο καθαρά δεν γινόταν να το πει. Δεν σκοπεύει να εγκρίνει μια τέτοια πώληση.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι πρόσφατες απειλές του Ερντογάν πως θα πλήξει με πυραύλους την Αθήνα, αλλά και η καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, εξόργισαν τον κ. Μενέντεζ και έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση του να μιλήσει από το βήμα της Γερουσίας αποκλειστικά για την Τουρκία και την επιθετικότητα του Ερντογαν στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή αλλά και το εσωτερικό της χώρας του.

Το μήνυμα Δένδια από την Πρίστινα

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου από την Πρίστινα, όπου βρέθηκε για επαφές με την ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας.

«Ένα μέλλον που κάποιες χώρες οραματίζονται αναθεωρητικές πολιτικές και νεοϊμπεριαλιστικές ιδεολογίες δεν είναι ανεκτό από μας. Αυτή είναι μια ατζέντα του 19ου αιώνα, όχι του 21ου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον καλωσορίζει την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Άννας Μαρίας Μπούρα με τον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήν Καλίν.

«Ενθαρρύνουμε τέτοιες συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ