ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου κατά Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό γυναικών από τα πανεπιστήμια

Τσαβούσογλου κατά Ταλιμπάν για τον αποκλεισμό γυναικών από τα πανεπιστήμια
Ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε «με ποιό τρόπο η εκπαίδευση των γυναικών κάνει κακό στο Αφγανιστάν;» AP / Siddiqullah Khan

Την παρέμβαση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του καθεστώτος των Ταλιμπάν να απαγορεύσει στις Αφγανές να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, με τον τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει το πρωί της Πέμπτης (22/12) ότι η απόφαση αυτή δεν είναι «ούτε μουσουλμανική ούτε ανθρωπιστική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε συμπλήρωσε ότι «απορρίπτουμε αυτό τον αποκλεισμό, δεν πιστεύουμε πως είναι σωστός. Ας ελπίσουμε, αν θέλει ο Θεός, ότι θα πάρουν πίσω αυτή την απόφαση».

Στη συνέχεια, διερωτήθηκε «με ποιό τρόπο η εκπαίδευση των γυναικών κάνει κακό στο Αφγανιστάν;».

Σημειώνεται δε, ότι η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειονότητά του μουσουλμανικός, είναι το μόνο κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ που διατήρησε την πρεσβεία του ανοιχτή στην Καμπούλ μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.

Εκτός των Πανεπιστημίων από την Τετάρτη (21/12)

Η αναχρονιστική απόφαση τέθηκε άμεσα σε ισχύ, καθώς φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν, εκδιώχθηκαν ήδη από την Τετάρτη (21/12) από τις πανεπιστημιουπόλεις.

Η Σαΐστα μια φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ, δήλωσε ότι «πήγαμε στο πανεπιστήμιο, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και μας είπαν «δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε στο πανεπιστήμιο μέχρι νεωτέρας» ...όλες έκλαιγαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ