ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έξι μέλη κουρδικής δύναμης ασφάλειας σκοτώθηκαν από βομβιστή - καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους

Συρία: Έξι μέλη κουρδικής δύναμης ασφάλειας σκοτώθηκαν από βομβιστή - καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και ένας άλλος κρατείται δήλωσε ο Φαρχάντ Σαμί AP/Baderkhan Ahmad

Έξι μέλη μιας δύναμης ασφάλειας υπό την ηγεσία των Κούρδων σκοτώθηκαν από μία επίθεση αυτοκτονίας που έγινε τη Δευτέρα από το Ισλαμικό Κράτος στην Ράκα της Συρίας, όπως ανέφερε στο Twitter ο Μαζλούμ Αμπντί αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και ένας άλλος κρατείται δήλωσε ο Φαρχάντ Σαμί, επικεφαλής στο κέντρο Τύπου των δυνάμεων SDF.

Χιλιάδες ένοπλοι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν κρυμμένοι κατά τα τελευταία χρόνια, σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας στη Συρία από τις οποίες μπορούν να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις.

Ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Αμπντί ανέφερε σε δήλωσή του στο Associated Press ότι ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους είχε στοχεύσει κτήρια ασφαλείας και στρατιωτικά κτίρια στην πόλη, σκοτώνοντας έξι μαχητές και τραυματίζοντας απροσδιόριστο αριθμό άλλων.

Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ομάδα «υποδεικνύουν σοβαρές προετοιμασίες από πυρήνες (του Ισλαμικού Κράτους)».

AP Photo / Baderkhan Ahmad

Ο Σιαμάντ Αλί, εκπρόσωπος των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε στο Associated Press ότι μια ομάδα πέντε ατόμων που πιστεύεται ότι ανήκουν σε έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους, δύο από τους οποίους φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, είχαν επιτεθεί σε σημεία ελέγχου και σημεία φύλαξης των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας της Ράκα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν, είπε, ένας από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκε και ένας άλλος συνελήφθη. Μονάδες των SDF και των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας αναζητούν τους υπόλοιπους επιτιθέμενους, είπε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε ότι η επίθεση είχε στόχο μια περιοχή που περιλαμβάνει το αρχηγείο των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας των SDF, αντιτρομοκρατικές μονάδες και μια φυλακή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών όπου φιλοξενούνται περίπου 200 κρατούμενοι του ΙΚ.

Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι η επίθεση ήταν η 16η επιχείρηση που πραγματοποίησαν ύποπτοι πυρήνες του ΙΚ σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF από τις αρχές του μήνα.

Ο εδαφικός έλεγχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία συντρίφθηκε από μια πολυετή εκστρατεία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά οι μαχητές της συνέχισαν με υπνωτικούς πυρήνες που έχουν σκοτώσει δεκάδες Ιρακινούς και Σύρους τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, τη Δευτέρα, το Παρατηρητήριο και το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση, ένας συνασπισμός ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ανέφεραν ότι έξι μέλη του συνασπισμού σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις SDF και τον συριακό στρατό στην ύπαιθρο του Χαλεπιού.

Ο Αμπντί επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση του ΙΚ στη Ράκα εν μέρει στην Τουρκία, η οποία έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των SDF στη βορειοανατολική Συρία από τα τέλη Νοεμβρίου και απείλησε με χερσαία επιχείρηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η τρομοκρατική δραστηριότητα συμπίπτει με τις συνεχείς τουρκικές απειλές που στοχεύουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις κουρδικές ομάδες στη Συρία για μια φονική έκρηξη στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, έναν ισχυρισμό που οι ομάδες αρνούνται.

Μονάδες των SDF σταμάτησαν για λίγο τις κοινές περιπολίες κατά του Ισλαμικού Κράτους με τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω των τουρκικών επιδρομών, αλλά τις επανέλαβαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν έξι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε τρεις επιδρομές στην ανατολική Συρία. Οι SDF δήλωσαν ξεχωριστά ότι οι μαχητές τους συνέλαβαν έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που διαχειριζόταν πυρήνες στην ανατολική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ