ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία: Κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι που ζουν με μηχανική υποστήριξη

Διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία: Κινδυνεύουν να πεθάνουν άνθρωποι που ζουν με μηχανική υποστήριξη
Μέγιστος κίνδυνος για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να ζήσουν AP/Hassene Dridi

Ο τρόμος ζωγραφίζεται στο πρόσωπο όσων Ουκρανών ζουν με μηχανική υποστήριξη, αλλά και των συγγενών που τους φροντίζουν, κάθε φορά που η πρωτεύουσα «βυθίζεται» στο σκοτάδι και η τροφοδοσία από τα μηχανήματά τους σταματά, εξαιτίας των μεγάλων διακοπών ρεύματος.

Για την Olena Isayenko, που μίλησε στο CNNi, ο ήχος που κάνει η μηχανή οξυγόνου της όταν αποσυνδέεται από την τροφοδοσία είναι πολύ πιο τρομακτικός από το τρίξιμο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής που ακούγονται συνήθως σε όλο το Κίεβο.

H Οlena πάσχει από αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει μόνη της και πρέπει να λαμβάνει μια συνεχή ροή οξυγόνου μέσω ενός ηλεκτρικού αναπνευστήρα προκειμένου να παραμείνει ζωντανή.

Ωστόσο, οι επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, τρομοκρατούν τόσο εκείνη, όσο και όσους πολίτες χρειάζονται συνεχή τροφοδοσία ρεύματος για να διατηρούν τις ζωτικής σημασίας ιατρικές συσκευές τους σε λειτουργία.

«Όταν δεν υπάρχει ρεύμα, αυτό το μηχάνημα κάνει ένα μακρύ μπιπ και μου θυμίζει την εποχή που ήμουν στην εντατική, περιτριγυρισμένη από πολλά μηχανήματα. Ακούγεται σαν επίπεδη γραμμή», λέει χαρακτηριστικά στο CNN.

Παρότι οι αξιωματούχοι του Κιέβου προσπαθούν να ενημερώνουν τους κατοίκους για το πότε να περιμένουν διακοπές ρεύματος, κάθε νέα επίθεση προκαλεί απρόβλεπτες νέες διακοπές. «Όταν κάθεσαι και περιμένεις να επιστρέψει η δύναμη ανά λεπτό και δεν συμβαίνει, είναι απογοητευτικό» αναφέρει κλείνοντας.

Μία άλλη κυρία, η Lyudmyla Kaminska αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη μάχη, προκειμένου να κρατήσει στη ζωή τον 12χρονο εγγονό της Sevastian, ο οποίος πάσχει από κυστική ίνωση, μια χρόνια διαταραχή που οδηγεί σε συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες.

Η θεραπεία του είναι με νεφελοποιητή, ένα μηχάνημα που μετατρέπει τα υγρά φάρμακα σε ομίχλη που μπορεί να εισπνεύσει, και είναι απαραίτητη έως και οκτώ φορές την ημέρα «διαφορετικά οι πνεύμονές του είναι φραγμένοι και δεν θα μπορεί να αναπνεύσει. Είναι σαν να ασφυκτιά κάτω από το νερό».

Ο Sevastian κάθεται στο πάτωμα και παίζει με τα τανκς των παιχνιδιών του καθώς η γιαγιά του εξηγεί την πρώτη φορά που βίωσε μπλακ άουτ.

«Ήταν τόσο φοβισμένος, πνιγόταν», είπε. Πήραν τον νεφελοποιητή του και γύρισαν βιαστικά αναζητώντας μια γεννήτρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τον τροφοδοτήσουν, βρίσκοντας τελικά μια σε ένα κατάστημα.

Τώρα, όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, πηγαίνουν σε ένα σχολείο ή ένα κατάστημα όπου γνωρίζουν ότι υπάρχει μια γεννήτρια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ο Sevastian διαθέτει επίσης συσκευή εισπνοής που λειτουργεί με μπαταρία, αλλά τη χρησιμοποιεί μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης κατά τη διάρκεια μπλακ άουτ, αφού διαρκεί μόνο τρία λεπτά.

Όπως πολλοί στην Ουκρανία, η Kaminska παραμένει προκλητική παρά τον κίνδυνο που ενέχουν οι επιθέσεις της Ρωσίας. «Τα κάνουν όλα αυτά για να μας απειλήσουν, να μας τρομάξουν… αλλά εμείς δεν θέλουμε να φοβηθούμε. Είμαστε ένα ελεύθερο έθνος και είμαστε άθραυστοι. Ακόμη και αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να σπάσουν, αυτή η ασθένεια δεν τα έσπασε» αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ