ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η Ρωσία «τρέχει» για εξαγωγές ντίζελ πριν τις κυρώσεις της ΕΕ

Bloomberg: Η Ρωσία «τρέχει» για εξαγωγές ντίζελ πριν τις κυρώσεις της ΕΕ
Οπως έχει ανακοινωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου AP Photo / David J. Phillip

«Τρέχει» να προλάβει τις προθεσμίες η Ρωσία, σχετικά με τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ, προσπαθώντας να προωθήσει φορτία στην αγορά πριν ξεκινήσουν οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, οι αποστολές του καυσίμου από τα βασικά λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προέρχονται από τη Λευκορωσία, αναμένεται να αυξηθούν σε 2,68 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, αύξηση κατά 8% συγκριτικά με τις προγραμματισμένες ροές του Δεκεμβρίου.

Η αύξηση αυτή διαμορφώνει το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που βρέθηκαν στη διάθεση του πρακτορείου Bloomberg.

Μάλιστα, η επικείμενη απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερες διαταραχές από την απαγόρευση σχεδόν όλων των θαλάσσιων αγορών αργού που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εξαγωγή περίπου 86.500 τόνων ντίζελ την ημέρα τον Ιανουάριο

Οπως έχει ανακοινωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου. Το μπλοκ, το οποίο έχει δομικές ελλείψεις σε ντίζελ, έχει εφοδιαστεί για να προετοιμαστεί για τη διακοπή, εισάγοντας φορτία από τη Ρωσία, που εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής της, καθώς και από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Τα ρωσικά σχέδια φόρτωσης περιλαμβάνουν μόνο εξαγωγές ντίζελ που παραδίδονται στα λιμάνια της χώρας μέσω αγωγών. Μερικοί πρόσθετοι, μικρότεροι όγκοι μπορούν επίσης να αποσταλούν σιδηροδρομικώς. Τα στοιχεία για το Primorsk περιλαμβάνουν, τέλος, προγραμματισμένες εξαγωγές 120.000 τόνων ντίζελ από τη Λευκορωσία.

Είναι ενδεικτικό πως ο ρυθμός της ροής εξαγωγών του Ιανουαρίου ανέρχεται σε περίπου 86.500 τόνους την ημέρα, υψηλότερος από οποιονδήποτε άλλον μήνα εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα του σχεδίου φόρτωσης που συνέταξε το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ