ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ορκίστηκε πρόεδρος ξανά ο Λούλα - Η κεντροαριστερά επέστρεψε στο Πλανάλτου

Βραζιλία: Ορκίστηκε πρόεδρος ξανά ο Λούλα - Η κεντροαριστερά επέστρεψε στο Πλανάλτου
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, αριστερά, η σύζυγός του Ραζανκέλα, δεύτερη από αριστερά, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος δεξιά και η σύζυγός του, σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο προς τη στρατιωτική τελετή τιμών έξω από το προεδρικό μέγαρο AP Photo / Andre Penner

Πρόεδρος της Βραζιλίας ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα (1/1) ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σηματοδοτώντας την έναρξη της τρίτης θητείας του στην εξουσία, με ένα ανθρώπινο κύμα υποστηρικτών ντυμένων στα κόκκινα να κατακλύζει την πρωτεύουσα Μπραζίλια.

«Υπόσχομαι να διατηρήσω, να υπερασπιστώ και να εκπληρώσω το σύνταγμα, να τηρήσω τους νόμους, να προωθήσω το γενικό καλό του βραζιλιάνικου λαού, να υποστηρίξω την ενότητα, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Λούλα φωνάζοντας «όλε, ολέ ολα, Λούλα, Λούλα».

Ο 76χρονος πολιτικός, που επιστρέφει στην προεδρία μετά από 12 χρόνια παύσης, έφτασε με τη σύζυγό του Ραζανκέλα ντα Σίλβα στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό στη Βραζιλία πριν κατευθυνθεί σε επίσημη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Στη συνέχεια, μια πομπή αυτοκινήτων θα οδηγήσει τον πρόσφατα εκλεγμένο πρόεδρο και την πρώτη κυρία σε στρατιωτική τελετή τιμών έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Στα 76 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλαντα Σίλβα ορκίστηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απουσία του προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα πριν ολοκληρωθεί καν η θητεία του.

«Η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρου»

Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρου, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο Λούλα, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε ότι κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου έναντι αντιπάλων που επιτέθηκαν στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο φέρει διεθνούς επαίνους. «Εάν βρισκόμαστε εδώ, είναι χάρη στην πολιτική συνείδηση της βραζιλιάνικης κοινωνίας και του δημοκρατικού μετώπου που σχηματίσαμε», είπε.

Παράληλλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο», ενώ η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών υπό τις εντολές του προκατόχου του Μπολσονάρου.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο επεισοδίων

Οι Αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο επεισοδίων από τους φανατικούς υποστηρικτές του ακροδεξιού Μπολσονάρου.

Ως και 300.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ορισμένες πομπώδεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες στη συνήθως νυσταλέα βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.

Στις περίπου πενήντα ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής, ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την υπουργό Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ, η Κίνα τον αντιπρόεδρο Ουάνγκ Τσισάν. Τη Γαλλία θα αντιπροσωπεύσει ο Ολιβιέ Μπεστ, υπουργός αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο.

Γεγονός άνευ προηγουμένου από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας: ο απερχόμενος πρόεδρος Μπολσονάρου δεν θα παραδώσει στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που έμοιαζε αποτραβηγμένος κι έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την οριακή ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, που δεν έχει χωνέψει ακόμα, εγκατέλειψε τη Βραζιλία προχθές Παρασκευή. Βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα, στο σπίτι πρώην πρωταθλητή πολεμικών τεχνών.

Πρόκληση «χάους»

Καθώς οι πιο ακραίοι οπαδοί του θέλουν να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα και συνεχίζουν ακόμα να κατασκηνώνουν μπροστά σε στρατώνες σε διάφορες πόλεις για να απαιτήσουν ο στρατός να προχωρήσει σε πραξικόπημα, τα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε να ενισχυθούν.

Όλο το προσωπικό της διεύθυνσης της αστυνομίας στην Μπραζίλια, που μετρά κάπου 8.000 μέλη, κινητοποιήθηκε όπως και κάπου χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, που μπορούν αν χρειαστεί να λογαριάζουν στην υποστήριξη άλλων αστυνομικών δυνάμεων της χώρας.

Γίνονται εξάλλου περιπολίες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκε βόμβα τοποθετημένη σε βυτιοφόρο από μπολσοναριστή που ήθελε να «δημιουργηθεί χάος» και να «εμποδιστεί η έλευση του κομμουνισμού» στην εξουσία στη Βραζιλία.

«Απέραντη συγκίνηση»

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές με τα χρώματα του Κόμματος Εργαζομένων (PT) χαιρέτιζαν με ζητωκραυγές τον Λούλα καθώς αυτός πορευόταν προς το Κογκρέσο με την παραδοσιακή Ρολς Ρόις της βραζιλιάνικης προεδρίας, μαζί με τον Άλκμιν και τις συζύγους τους, παρά τους σχετικούς φόβους για ασφάλεια.

Κάτω από τον λαμπερό ήλιο, χιλιάδες Βραζιλιάνοι χρειάστηκαν να περιμένουν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων λόγω των ελέγχων ασφαλείας.

Ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ με πάνω από 40 καλλιτέχνες επρόκειτο να ακολουθήσει την ορκωμοσία.

«Όλε Όλε Λούλα», και η «Εσπλανάδα είναι δική μας» φώναζε το πλήθος γεμάτο χαρά. «Είναι μια ιστορική στιγμή και θα ήταν αδύνατον να μην ήμουν εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ζένια Μαρία Σοάρες Πίντο, συνταξιούχος δασκάλα. Ταξίδεψε 30 ώρες με το λεωφορείο από τη νότια πολιτεία της Σάντα Καταρίνα για να φτάσει στη Μπραζίλια και η «συγκίνησή της είναι απέραντη».

Ο Σαπούια Καλάπο, με καταγωγή από το Μάτο Γκρόσο (κεντροδυτικά), ήρθε με την οικογένειά του και «περιμένει πολλά» από την κυβέρνηση Λούλα, «για τα δικαιώματά μας και την οριοθέτηση των εδαφών μας», λέει, γιατί «τα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση (Μπολσονάρου) ήταν πολύ κακή» για τους ιθαγενείς.

«Έχουμε πραγματικά πολλές προσδοκίες μετά από αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια, αλλά η κυβέρνηση Μπολσονάρου έχει αφήσει τη χώρα σε μια θλιβερή κατάσταση. Θα είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο για τον Λούλα», δήλωσε ο υποστηρικτής Μανοέλ Κάρλος ντε Καρβάγιο, 45 ετών, από το Νατάλ.

Απομονωμένος και σχεδόν σιωπηλός από την ήττα του Οκτωβρίου, ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχασε την προεδρική του ασυλία, έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή. Ενώ οι πιο ακραίοι οπαδοί του θέλουν να αποτρέψουν την άνοδο του Λούλα στην εξουσία και εξακολουθούν να είναι κατασκηνωμένοι έξω από στρατώνες στη χώρα, απαιτώντας στρατιωτική επέμβαση, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής της Μπραζίλια, περίπου 8.000, είχαν κινητοποιηθεί σήμερα, καθώς και χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί.

Σήμερα, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος κουβαλούσε πυροτεχνήματα και ένα μαχαίρι και προσπάθησε να μπει στην πλατεία για την ορκωμοσία, ανακοίνωσε η αστυνομία της Μπραζίλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ