ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γουόλτερ Κάνινγκχαμ, μέλος του πληρώματος του θρυλικού Apollo 7

Πέθανε ο Γουόλτερ Κάνινγκχαμ, μέλος του πληρώματος του θρυλικού Apollo 7
NASA

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο πρώην αστροναύτης του προγράμματος Apollo 7 της ΝASA, Γουόλτερ Κάνινγκχαμ

«Ο Γουόλτ Κάνινγκχαμ ήταν πιλότος μαχητικών, φυσικός και επιχειρηματίας. Αλλά πάνω από όλα ήταν εξερευνητής. Στο Apollo 7, το πρώτο επανδρωμένο πρόγραμμα Apollo, ο Γουόλτ και το υπόλοιπο πλήρωμα έγραψαν ιστορία, ανοίγοντας το δρόμο για το πρόγραμμα Artemis που βλέπουμε σήμερα» δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

«H NASA θα θυμάται για πάντα τη συμβολή του στο διαστημικό πρόγραμμα της πατρίδας μας και στέλνει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Κάνινγκχαμ» υπογράμμισε παράλληλα ο ίδιος.

Ο Γουόλτερ Κάνινγκχαμ γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1932 στο Κρέστον της Άιοβα. Αποφοίτησε από το λύκειο Βένις, στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Στη συνέχεια, έλαβε το διδακτορικό του από το Χάρβαρντ το 1974.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την τεράστια περηφάνια μας για τη ζωή που έζησε και ευγνωμοσύνη μας που ήταν ο άνθρωπος που ήταν -πατριώτης, εξερευνητής, πιλότος, αστροναύτης, σύζυγος, αδελφός και πατέρας. Ο κόσμος έχασε έναν ακόμη πραγματικό ήρωα και θα μας λείψει πάρα πολύ» γράφει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Κάνινγκχαμ.

O αστροναύτης κατατάχθηκε στο ναυτικό το 1951. Συμμετείχε ως πιλότος σε 54 επιχειρήσεις στην Κορέα και όταν αποστρατεύτηκε, εργάστηκε ως επιστήμονας στην εταιρεία Rand Corporation για τρία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Κάνινγκχαμ «έγραψε» πάνω από 4.500 ώρες πτήσεις με 40 διαφορετικά αεροσκάφη.

Ο ταλαντούχος πιλότος επελέχθη το 1963 για να συμμετάσχει στην τρίτη τάξη αστροναυτών της NASA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ