ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απειλεί με 72ωρη απεργία το ιατρικό προσωπικό

Βρετανία: Απειλεί με 72ωρη απεργία το ιατρικό προσωπικό
Σύμφωνα με την BMA οι αμοιβές του κατώτερου προσωπικού έχουν μειωθεί σε ποσοστό 25% τα τελευταία 15 χρόνια AP Photo/Kin Cheung

Χιλιάδες μέλη του κατώτερου ιατρικού προσωπικού στην Αγγλία, προειδοποιούν την βρετανική κυβέρνηση, ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργιακή κινητοποίηση, διάρκειας 72 ωρών τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους κατέστησαν σαφές πως εκτός από την στάση εργασίας, θα αρνούνται τις ίδιες ώρες να παρέχουν ιατρική φροντίδα στα επείγοντα περιστατικά, σε περίπτωση που η ψηφοφορία θα είναι θετική για την απεργιακή κινητοποίηση.

Η Ιατρική Ένωση της Βρετανίας (BMA) θα αρχίσει τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 45.000 μελών του κατώτερου ιατρικού προσωπικού τη Δευτέρα (9/1), για το ενδεχόμενο διεξαγωγής της απεργίας, ενώ παρότρυνε την κυβέρνηση να συναντηθεί μαζί της, ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις για την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με την BMA οι αμοιβές του κατώτερου προσωπικού έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% κατά τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ στο πλαίσιο μιας τετραετούς συμφωνίας του 2019, το αναφερόμενο ιατρικό προσωπικό έλαβε μία μισθολογική αύξηση 2% την περίοδο 2022/23.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εισάγει ένα νέο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, το οποίο θα περιορίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, ώστε να διασφαλίζονται ελάχιστα περιθώρια ασφάλειας για τη λειτουργία τους, στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ