ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν κατάφερε ούτε σήμερα να εκλεγεί ο Μακάρθι - Παραμένει το αδιέξοδο στη Βουλή

ΗΠΑ: Δεν κατάφερε ούτε σήμερα να εκλεγεί ο Μακάρθι - Παραμένει το αδιέξοδο στη Βουλή
Στις δύο σημερινές ψηφοφορίες, ο Μακάρθι έλαβε 213 και 214 ψήφους αντίστοιχα, ανακτώντας σημαντική δυναμική, αφού ανέτρεψε 15 από τους 20 αντάρτες που του αντιτάχθηκαν προηγουμένως (AP Photo/Jose Luis Magana)

Το αδιέξοδο στην εκλογή προέδρου της  Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα σήμερα, Παρασκευή (6/1), αφού ο Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε στην 13η ψηφορία. 

Η Βουλή αποφάσισε να αναβάλει την επόμενη ψηφοφορία, προκειμένου να επιστρέψουν δύο Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που απουσίαζαν από τη σημερινή διαδικασία.

Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας της 13ης ψηφοφορίας, ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια εξέφρασε βεβαιότητα ότι επιτέλους έχει αρκετή υποστήριξη για να επικρατήσει.

«Θα έχω τις ψήφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακάρθι σύμφωνα με το CNNi και πρόσθεσε: «Επειδή πήρε τόσο πολύ, τώρα μάθαμε πώς να κυβερνάμε. Έτσι τώρα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Στις δύο σημερινές ψηφοφορίες, ο Μακάρθι έλαβε 213 και 214 ψήφους αντίστοιχα, ανακτώντας σημαντική δυναμική, αφού ανέτρεψε 15 από τους 20 αντάρτες που του αντιτάχθηκαν προηγουμένως. Ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει από το όριο των 218 ψήφων που χρειάζεται.

Πρόκειται για τη χειρότερη θεσμική κρίση στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα.

Μια ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών έχει μέχρι στιγμής εκτροχιάσει την προσπάθεια του Μακάρθι να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Ο Μακάρθι συνέχισε να διαπραγματεύεται μαζί τους το βράδυ της Πέμπτης, προτείνοντας παραχωρήσεις στην προσπάθειά του να πάρει περισσότερες ψήφους. Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν κάποια πρόοδο, αφού κάποιοι άλλαξαν την ψήφο τους υπέρ του. Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα είναι αρκετές για να σώσουν την υποψηφιότητά του που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ίδιος ο Μακάρθι είχε προβλέψει πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ότι θα σημειωνόταν «κάποια πρόοδος» αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν εμφανίζονταν τόσο αισιόδοξοι. «Έχουμε ακόμη δρόμο», είπε ο Ραλφ Νόρμαν, που έχει αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ενωμένοι πίσω από τον Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος έχει λάβει περισσότερες ψήφους από τον Μακάρθι σε κάθε ψηφοφορία, αλλά παραμένει κάτω από το απαραίτητο όριο.

Ο Μακάρθι υπέστη μια σειρά από ήττες και την Πέμπτη, έπειτα από απανωτές αποτυχημένες ψηφοφορίες.

Πρόκειται πλέον για την μεγαλύτερη σε διάρκεια ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του προέδρου εδώ και 164 χρόνια, καθώς η διαδικασία διανύει την τέταρτη ημέρα της.

Όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία, τόσο πιο εύλογο γίνεται το ερώτημα αν, και για πόσο, είναι βιώσιμη η υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Ο Μακάρθι θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος με λιγότερες από 218 ψήφους, εάν έπειθε κάποιους από αυτούς που δεν τον στηρίζουν να ψηφίσουν «παρών» ή να μην ψηφίσουν καθόλου.

Το Κογκρέσο δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο του, έως ότου εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής και ορκιστούν τα μέλη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ