ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023

Στόλτενμπεργκ: Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023
Σουηδία και Φινλανδία είχαν από κοινού καταθέσει αίτημα εισδοχής στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία AP Photo/Vadim Ghirda

Ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εντός του 2023, δήλωσε ότι αναμένει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού, πως η Τουρκία «ζητά πολλά».

«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σουηδία και Φινλανδία είχαν από κοινού καταθέσει αίτημα εισδοχής στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ουγγαρία, μπλοκάρουν από τον Μάιο την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υπενθύμισε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη συμφωνία και έχουν δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα αυτά. Κατά συνέπεια, ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ, σχολίασε ότι η ενταξιακή διαδικασία για τις δύο χώρες προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

«Ασφαλώς, θα ήθελα να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια γρήγορη διαδικασία, σε σύγκριση με όλες της ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αλλά επιφυλάσσομαι να εικάσω το πότε ακριβώς», κατέληξε.

Σουηδία: «Η Τουρκία ζητά πολλά για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, δήλωσε νωρίτερα, πως πιστεύει ότι τελικά η χώρα του θα καταφέρει να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αλλά είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τα αιτήματα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ως γνωστόν μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία.

Συγκεκριμένα ο Ulf Kristersson μιλώντας σήμερα σε μέλη think-tank υπογράμμισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής του στο διεθνές πεδίο αλλά ξεκαθάρισε: «Η Τουρκία από την μία επιβεβαιώνει πως έχουμε κάνει όλα όσα έχουμε πει, αλλά την ίδια στιγμή μας ζητούν να κάνουμε πράγματα τα οποία είναι αδύνατο να κάνουμε και δεν θέλουμε να προχωρήσουμε έτσι».

Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν έχει ακόμη επίσημα αντιδράσει στις δηλώσεις του Σουηδού Πρωθυπουργού αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα υποχωρήσει στο «βέτο» που έχει θέσει εάν δεν λάβει όλα τα μέλη των Κούρδων που έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και ζουν στην Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ