ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Δύσκολη» η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές

Πούτιν: «Δύσκολη» η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές
Γίνονται εκτιμήσεις ότι μέρος των μαχών έχει ως στόχο τον έλεγχο της εισόδου των παλιών αλατωρυχείων της Σολεντάρ AP Photo/Evgeniy Maloletka

«Δύσκολη κατά τόπους» είναι η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές, ανέφερε ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη (11/1), με τη μάχη στην πόλη Σολεντάρ να αποτελεί στρατηγικής σημασίας μέτωπο για την εξέλιξη της πορείας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ρωσική κρατική τηλεόραση ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει όλους τους πόρους που απαιτούνται για να βελτιωθεί η ζωή στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμάται ότι μέρος των μαχών έχει ως στόχο τον έλεγχο της εισόδου των παλιών αλατωρυχείων της Σολεντάρ, διότι οι στοές τους περνούν κάτω από την γραμμή του μετώπου και μπορούν να χρησιμεύσουν στην διείσδυση πίσω από τις γραμμές των ουκρανικών δυνάμεων.

CNNi: Ουκρανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι έχει καταληφθεί η Σολεντάρ

Σημειώνεται ότι, οι παραπάνω δηλώσεις διατυπώνονται στο φόντο της νέας έντασης που έχει προκύψει ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα αναφορικά με την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αρνούνται ότι η πόλη έχει περιέλθει στους Ρώσους.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται, ενώ σε σύντομο τηλεφώνημά του με το CNNi, ο Serhii Cherevatyi, εκπρόσωπος της Ανατολικής Ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε:

«Οι μάχες μαίνονται στην περιοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και άλλες δυνάμεις άμυνας ανασυντάσσονται».

Την ίδια ώρα, εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Ρωσίας για τα περί κατάληψης της Σολεντάρ, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση πληροφοριών».

Υποστήριξε δε, πως ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, «έστησε» τη φωτογραφία στο αλατωρυχείο, που έκανε το γύρο του κόσμου, μέσω της οποίας ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει πλήρως την πόλη.

Ο Cherevatyi ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τα στρατεύματα με όπλα και φαγητό ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ