ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Νέα συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Νέα συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών
Την ίδια ώρα που η Μοσκαλκόβα και ο Λούμπινετς συναντιόντουσαν στην Άγκυρα, σφοδρή μάχη μαίνονταν το Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία AP Photo/Evgeniy Maloletka

Παρότι είχαν πει ότι η προηγούμενη θα ήταν και η τελευταία, νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων συμφώνησαν Ρωσία και Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη 11/1.

Το γεγονός έκανε γνωστό η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα δικαιώματα της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα μετά την συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο της Ντμίτρι Λούμπινετς στην Τουρκία.

Ο δυο τους, συναντήθηκαν στα πλαίσια μια διεθνούς διάσκεψης επιτρόπων στην Άγκυρα.

«Είναι πολύ σημαντικό που οι επίτροποι της Ουκρανία και της Ρωσίας, απουσία διπλωματικών σχέσεων προέβησαν σε συγκεκριμένες δράσεις για να βοηθήσουν ανθρώπους» δήλωσε η Μοσκάλκοβα στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανταλλαγές αιχμαλώτων που ανέρχονται σε εκατοντάδες αιχμαλώτους η καθεμία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος διανύει τον 11ο μήνα του.

Νωρίτερα, η Μοσκάλκοβα δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η ίδια και ο Λούμπινετς είχαν επίσης συζητήσει το θέμα των στρατιωτών που αγνοούνται και στις δύο πλευρές, καθώς και ανθρωπιστικά ζητήματα πολιτών.

Είπε ότι ζήτησε από τον Λούμπινετς να βοηθήσει τους Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Ρωσία.

Δεδομένης της σημερινής δυσκολίας δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, είπε ότι οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να βοηθήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους να μετακινηθούν μεταξύ περιοχών και χωρών, λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ξεχωριστά, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι η Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τους Ουκρανούς και Τούρκους συναδέλφους της ειπώθηκαν «σημαντικά λόγια για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία.

Η Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το RIA. Ζήτησε επίσης από την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

Καθώς η Μοσκαλκόβα και ο Λούμπινετς συναντιόντουσαν στην Άγκυρα, μια σφοδρή μάχη μαίνονταν για τη μικρή πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία.

Και οι δύο επρόκειτο αργότερα να επισκεφθούν το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στην διεθνή διάσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ