ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Σχέδιο πρόληψης αποφυγής ενός Qatar Gate 2.0

Ευρωκοινοβούλιο: Σχέδιο πρόληψης αποφυγής ενός Qatar Gate 2.0
Η πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη (12/1) AP Photo/Andreea Alexandru

Με αφορμή το σκάνδαλο Qatar Gate, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα επεξεργάζεται ένα σχέδιο πρόληψης εμφάνισης αντίστοιχων σκανδάλων σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Politico.

Ειδικότερα, το ανωτέρω σχέδιο θα περιλαμβάνει 14 άξονες μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση στα μέλη του Κοινοβουλίου του λόμπινγκ για δύο έτη μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους.

Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν διαρρεύσει έως τώρα

  1. Oι ευρωβουλευτές απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους, στο πλαίσιο διαφάνειας του σώματος.
  2. Όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει ποιους σκοπεύει να συναντήσει.
  3. Δεν θα επιτρέπεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.
  4. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν υποχρέωση να παρέχουν στοιχεία για τις υπόλοιπες πηγές εισοδήματός τους.
  5. Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
  6. Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να δύναται να διατηρεί δραστηριότητα λόμπινγκ.
  7. Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
  8. Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να ενημερώνουν για τα πρόσωπα που συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.

Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν εγκριθούν από την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις την Πέμπτη (12/1), σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Qatar Gate, η Μετσόλα έκανε λόγο για για επίθεση στις δημοκρατικές αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να έχει προηγούμενα όσον αφορά την επίβλεψη τέτοιου είδους δραστηριοτήτων των μελών του και την επιβολή εσωτερικών κανονισμών που θα δύνανται να προλαμβάνουν τέτοιου βεληνεκούς σκάνδαλα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει να θεραπεύσει αυτό το κενό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ