ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Ανασύρθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που συνετρίβη

Νεπάλ: Ανασύρθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που συνετρίβη
Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την συντριβή της εσωτερικής πτήσης της Yeti Airlines στην Ποχαρά του Νεπάλ (AP Photo/Krishna Mani Baral)

Ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους ATR 72 της εταιρείας Yeti Airlines το οποίο συνετρίβη χθες, Κυριακή (15/1) σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Ποχάρα, στο Νεπάλ.

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την συντριβή της εσωτερικής αυτής πτήσης, στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα της τελευταίας 30ετίας στην μικρή χώρα των Ιμαλαΐων. Η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στο Νεπάλ.

Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων συμμετείχαν στις έρευνες στην πλαγιά του λόφου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε 72 επιβαίνοντες στην πτήση από την πρωτεύουσα Κατμαντού προς την τουριστική πόλη Ποχαρά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζητούμενο της σημερινής επιχείρησης, που διακόπηκε χθες λόγω του σκότους, είναι να ανασυρθούν τα πτώματα πέντε θυμάτων, καθώς και να εξακριβωθεί η τύχη των υπολοίπων. 63 πτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία τα οποία θα παραδοθούν στις οικογένειές τους μετά την ταυτοποίηση και τη νεκροψία-νεκροτομή.

Οι αρχές δημιούργησαν επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα και θα προτείνει μέτρα για την αποφυγή της επανάληψης ανάλογων τραγωδιών.

Συγκλονιστικό βίντεο από επιβάτη δείχνει τα τελευταία λεπτά της πτήσης

Ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η πτώση του αεροπλάνου στην περιοχή Ποχάρα του Νεπάλ, το οποίο φέρεται να τράβηξε ένας επιβάτης που βρισκόταν στην πτήση, είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί, φέρεται να κατέγραψε ένας εκ των Ινδών επιβατών ο οποίος βρισκόταν στη μοιραία πτήση.

Σε αυτό φαίνονται πλάνα μέσα από το αεροσκάφος αρκετά λεπτά πριν από τη συντριβή, ενώ κάποια στιγμή φαίνεται μια κόκκινη λάμψη, με το βίντεο να γυρίζει ανάποδα και κάποια στιγμή να διακόπτεται.

Οι έρευνες διακόπηκαν αργά το βράδυ για να συνεχιστούν σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αναμένονται να βρεθούν επιζώντες.

Το αεροσκάφος έπεσε σε ένα απότομο φαράγγι, έγινε κομμάτια και τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς πλησίαζε την κεντρική πόλη Ποχάρα την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σχοινιά και φορεία για να ανασύρουν πτώματα από τη χαράδρα βάθους 300 μέτρων αργά το βράδυ, με τις προσπάθειες ανάκτησης να συνεχίζονται τη Δευτέρα.

Συντρίμμια από το δικινητήριο αεροσκάφος σκορπίστηκαν στο σημείο της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφωμένων υπολειμμάτων των φτερών του και των καθισμάτων επιβατών.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα της χώρας, Κατμαντού, προς την Ποχάρα και συνετρίβη κοντά στον ποταμό Σέτι.

Το αεροσκάφος, που ήταν 15 ετών και τύπου ATR 72 έχει σπάσει σε κομμάτια και μετά την συντριβή του τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ajay K.C. δήλωσε ότι η έρευνα διάσωσης ήταν πολύ δύσκολη, καθώς το σημείο είναι δυσπρόσιτο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ από το 1992, όταν αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Pakistan International συνετρίβη σε λόφο καθώς προσέγγιζε το Κατμαντού.

Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 167 άνθρωποι.

Ο Αρούν Ταμού, κάτοικος της περιοχής που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας λίγα λεπτά μετά τη συντριβή, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το μισό αεροσκάφος είναι πάνω στο λόφο ενώ το υπόλοιπο μισό έχει πέσει μέσα στη χαράδρα του ποταμού Σέτι.

Άλλος κάτοικος, ο Χουμ Μπαχαντούρ Τσετρί, δήλωσε πως είδε από την ταράτσα του σπιτιού του τη στιγμή της συντριβής.

«Είδα το αεροσκάφος να τρέμει, να κινείται δεξιά και αριστερά, και μετά έκανε μια ξαφνική βουτιά και έπεσε στη χαράδρα» δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι πήγαν δύο επιβάτες στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη σύνθεση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά της μέσα σε 45 ημέρες, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπισνού Πάουντελ.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε πως ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους ήταν δύο βρέφη 10 ξένοι υπήκοοι -πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός, ένας Γάλος και ένας Αργεντίνος.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι δυστυχώς συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Την Κυριακή, όμως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν καλές.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί ότι δεν συντηρούν επαρκώς τα αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει σε αεροσκάφη από το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο χώρο της, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ