ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Στο Κίεβο ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης

Πόλεμος Ουκρανία: Στο Κίεβο ανώτερη Αμερικανίδα διπλωμάτης
Η κυρία Σέρμαν ηγήθηκε αμερικανικής αποστολής στην ουκρανική πρωτεύουσα που είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για την «ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία επισκέφθηκε χθες Δευτέρα (16/1) το Κίεβο.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν συναντήθηκε με τον κ. Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχος για να «επαναβεβαιώσει την ισχυρή και απαρασάλευτη δέσμευση στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στην ανακοίνωση.

Η κυρία Σέρμαν ηγήθηκε αμερικανικής αποστολής στην ουκρανική πρωτεύουσα που είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οικονομική βοήθεια καθώς και για να οικοδομηθεί διμερής και διαρκής εμπορική εταιρική σχέση.

Η αντιπροσωπεία επίσης «άκουσε νεαρούς Ουκρανούς οι οποίοι προσάρμοσαν τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητές τους για να υποστηρίζουν τους συμπολίτες τους καθώς κοιτούν μπροστά στην ανάνηψη και στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», πάντα κατά την ανακοίνωση.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος διανύει τον ενδέκατο μήνα του. Το Σάββατο, πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Ντνίπρο (ανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 75.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο κ. Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να χορηγηθεί επείγουσα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια 45 δισεκ. δολαρίων στη χώρα του.

Ζελένσκι για πολύνεκρη επίθεση στο Ντνίπρο: Αναγκαία η επίσπευση στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση στη Δύση για ταχύτερες και καλύτερα συντονισμένες αποφάσεις με την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, έπειτα από την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ντνίπρο.

«Αυτό που συνέβη στο Ντνίπρο, το γεγονός ότι η Ρωσία σχεδιάζει νέες προσπάθειες για να αναλάβει την πρωτοβουλία κινήσεων στον πόλεμο, το γεγονός ότι η φύση της στρατιωτικής δράσης στο μέτωπο απαιτεί νέες αποφάσεις για παραδόσεις όπλων (…) υπογραμμίζει απλώς πόσο σημαντικό είναι να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες του συνασπισμού που υπερασπίζεται την Ουκρανία και την ελευθερία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ