ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Λουλούδια για τα θύματα της Ντνίπρο αφήνονται σε μνημείο ουκρανής ποιήτριας

Μόσχα: Λουλούδια για τα θύματα της Ντνίπρο αφήνονται σε μνημείο ουκρανής ποιήτριας
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Astra, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη ρωσική αντιπολίτευση, ανέφερε πως «κόσμος αφήνει λουλούδια και παιγνίδια στη μνήμη των θυμάτων στη Ντνίπρο» (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Λουλούδια άφησαν πολίτες της Μόσχας σε μνημείο Ουκρανής ποιήτριας που βρίσκεται στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα τουλάχιστον 40 θύματα από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο.

Ειδικότερα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Astra, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη ρωσική αντιπολίτευση, ανέφερε πως «κόσμος αφήνει λουλούδια και παιγνίδια στη μνήμη των θυμάτων στη Ντνίπρο» στο μνημείο αυτό, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μνημείο που τιμά την ουκρανή ποιήτρια Λέσια Ουκραΐνκα.

Καδραρισμένη φωτογραφία που απεικονίζει κατεστραμμένα διαμερίσματα της πολυκατοικίας στη Ντνίπρο αφέθηκε επίσης στο μνημείο.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταφέρθηκε —στα ρωσικά— εναντίον των πολιτών της Ρωσίας που «σιωπούν επειδή δειλιάζουν» παρότι «καταλαβαίνουν τα πάντα», αναφερόμενος στο πυραυλικό πλήγμα στη Ντνίπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο βομβαρδισμός έγινε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ ότι θα σταλούν στην Ουκρανία βαρέα όπλα από τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειακό κυβερνήτη Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, από το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον πολυκατοικίας στο Ντνίπρο αρχικά εντοπίστηκαν 35 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ την ίδια ώρα η ομάδα των σωστικών συνεργείων επιχειρούσε να εντοπίσει κι άλλους αγνοούμενους.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι πρόσφατες υποσχέσεις (της Δύσης) για την παροχή βαρέων όπλων είναι σημαντικές, αναμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον» .

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή μιας νέας συντονιστικής διάσκεψης στη Γερμανία με τη συμμετοχή δυτικών χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Η διάσκεψη αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ